//

Німецький фейк, що українці отримують соціальні виплати без перевірок – Без Брехні

Німецький фейк, що українці отримують соціальні виплати без перевірок

В Німеччині, як і в інших країнах Європи, почастішали спроби дискредитації біженців з України. Основною претензією є, що українці не працюють, а живуть за рахунок громадян, що сплачують податки.

В TikTok  1,3 мільйона переглядів  та понад 49 000 лайків набрала відеорозповідь жінки з ніком Вів’єн, яка обурюється, що під час відпочинку на Тенеріфе нібито зустріла українців, які приїхали на відпочинок коштом соціальних виплат. Жінка звинувачує уряд, що українці отримують і витрачають виплати по безробіттю без жодних перевірок, а до того ж у них є ще й робота в Україні. Це відео масово поширили також  в Telegram ( туттуттут) і Facebook.

Відео не має фактичних даних для перевірки тих “українців”, яких нібито зустріла авторка. Проте для українців діють ті самі умови, що й до всіх людей, які претендують на соціальні пільги: вони повинні довести, що не можуть фінансувати свої витрати на проживання за рахунок власних доходів.

Федеральне міністерство праці та соціальних справ (BMAS) пояснює на своєму веб-сайті, що виплата “Громадянських грошей” Bürgergeld призначена для забезпечення «гуманного мінімуму прожиткового мінімуму» та доступні для людей, які мають надто низький дохід.

За даними Федерального агентства зайнятості будь-яка особа віком від 15 років, яка ще не досягла пенсійного віку, проживає в Німеччині, може працювати щонайменше три години на день і потребує допомоги, оскільки заробляє занадто мало, може претендувати на отримання громадянської допомоги. Отримати громадянську допомогу може також кожен, хто проживає в громаді з потребуючим.

Крістіан Людвіг, прессекретар Федерального агентства зайнятості, прокоментував німецьким фактчекерам: «Українці, як і всі інші заявники, повинні подати необхідні документи, такі як довідки про доходи та майно».

 

Щодо відпустки на Тенеріфе

Кожен, хто отримує громадянську допомогу в Німеччині, має право на так звану «тимчасову відсутність», тобто не залишатися за місцем проживання чи подорожувати. Протягом календарного року допускається 21 день відсутності.

Центр зайнятості наголошує: “Ви юридично зобов’язані завчасно повідомити нас заздалегідь і отримати нашу згоду, якщо ми не можемо з вами зв’язатися. Якщо ми погодимося, що з вами неможливо зв’язатися, ви продовжуватимете отримувати громадянську допомогу та матимете медичне страхування на цей час. Зазвичай ми можемо дати вам згоду перед початком вашої подорожі. Будь ласка, зв’яжіться з нами вчасно.

Ваше право на громадянську допомогу втрачається, якщо ви подорожуєте, не повідомивши нас заздалегідь. В окремих випадках можливі винятки. Дізнайтеся більше про це заздалегідь у своєму центрі зайнятості.”

Чи можуть біженці отримувати виплати та продовжувати працювати в Україні?

Не всі люди, які отримують допомогу, є безробітними. Деякі заробляють своєю працею так мало, що цього не вистачає на себе. Тому навіть за наявності роботи вони можуть поповнити цей низький дохід за рахунок соцвиплат. В будь-якому разі всі отримувачі подають відомості про свої доходи, які уряд Німеччини регулярно перевіряє.

Якщо мова йде не про віддалену, а про стаціонарну роботу в Україні, то це навряд чи можливо, адже отримання виплат вимагає постійної присутності, щоб Центр зайнятості міг викликати вас любої миті.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Запорізький центр розслідувань”

//
Exit mobile version