//

Номер один у списку партії «Слуга народу» зманіпулював показниками явки «молоді» на президентських виборах – Без Брехні

Номер один у списку партії «Слуга народу» зманіпулював показниками явки «молоді» на президентських виборах

21-го червня одним з гостей на програмі «Вибір» телеканалу «Україна» був очільник партії «Слуга народу» – Дмитро Разумков. Головною піднятою темою була діяльність команди Володимира Зеленського протягом місяця. Обговорення цілей на майбутнє та труднощів, з якими вже довелося зіштовхнутися.  Водночас, згадали й нещодавню президентську виборчу компанію. Пан Разумков скористався нагодою «нагадати» про технології, які використовували проти них опоненти:  «Не дивлячись на всі дії, які застосовували наші опоненти, в рамках виборчої компанії, Зеленському вдалося збільшити явку молоді у 1,5 раза»

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дмитро Разумков заявляє про використання «чорних» та адміністративних механізмів, котрі перешкоджали реалізації планової засади, стосовно збільшення явки молоді у 2-а рази. Проте, варто зазначити, що висновки міжнародних спостерігачів за виборчим процесом на території України не відповідають описаному Разумковим.

Президентські вибори в Україні відповідали фундаментальним засадам свобод і стали уособленням демократії. Про це заявили представники ОБСЄ, ПАРЄ та Європарламенту 22-го квітня на прес-конференції в Києві.

«Вільні вибори стають нормою в Україні й що люди використовують своє право голосу. Ці вибори свідчать, що демократія в Україні стала більш стабільною. Я вірю, що нова політична динаміка в країні зможе відбити високі очікування виборців. Тепер країна має зосередитися на подальшому економічному розвитку», – вказала голова делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Доріс Барнетт.

Тому, на фоні подібних результатів, звинувачення очільника партії «Слуга народу» є порожніми.

Сказане Дмитром Разумковим, щодо збільшення явки молоді під час виборів у 1,5 рази, не підтверджене жодним способом. Це стосується і посилань до піднятої теми.

Одним з інформаційних ресурсів, котрий відповідає (приблизно) приведеним цифрам є – «Чинність закону». За даними сайту, подібний результат був отриманий шляхом співвідношення показників явки за віковою категорією 2019-го року і 2014-го року. Відсоткове зростання кількості виборці віком від 18-и до 29-и років збільшилося у 1,4 раза.

Варто зазначити, що це не єдина вікова категорія, котра збільшилася у кількісному показнику у порівнянні з 2014-м роком. Від 60-и і старше – цей клас (пенсіонери) виріс у 1,3 раза. За даними сайту приріст інших вікових категорій склав 1,1-1,2 раза.

Це говорить про те, що Разумков виокремлює і використовує на власну користь певний цифровий показник і пов’язує його позитивну тенденцію з Володимиром Зеленським.

 

Автор: Отюський Артем

//
Exit mobile version