//

Нова “бавовна” в Криму і брехня росіян про причини “займання” – Без Брехні

Нова “бавовна” в Криму і брехня росіян про причини “займання”

Знову розбираємо хронологію російської брехні: від “одного трансформатора” до повної зупинки залізничного сполучення до Криму. Між цими версіями минуло лише кілька годин. Але є прогрес: нарешті  це не “лише пожежа”, як раніше на крейсері Москва та аеродромі під Саками, а визнана росією “диверсія”.

 

Росіяни безбоязно і навіть зухвало довгий час вивантажували та зберігали боєприпаси разом з Градами просто поруч з залізничними коліями поблизу станції Азовська. Пасажири знімали про цей “склад”  відео прямо з вікон електричок. Про жодну техніку безпеки звісно ж не йшлося. І ось хтось вирішив нарешті “кинути недопалок з вікна потягу”.  

О 6 ранку почали з’являтися перші повідомлення про вибухи на складах боєприпасів поблизу Майського/Азовського (25 км від  Джанкоя). РіаНовості натомість відрапортувало, що це спалахнув електротрансформатор на підстанції в Джанкої і туди нібито вже виїхав Аксьонов.

Хоча Аксьонов писав, що їде в Майське “на місце події”. В соцмережах також поширювалися кілька відео, де палає та димить саме трансформатор. Звісно ж російська пропаганда, особливо коментатори запекло почали переконувати навіть місцевих, що це лише трансформатор і жодних вибухів вони не можуть чути.

От тільки ця версія не протрималася і години – трансформатор горів окремо, а боєприпаси на “складі” вибухали окремо. І це відбувалося одночасно в різних місцях поблизу Майського/Азовська. Почали з’являтися відео з грандіозними детонаціями та розльотами нерозірваних снарядів.


>Вже о 9 ранку міноборони росії придумало першу версію і визнало “бавовну”: сталося займання на території обвалованого майданчика тимчасового зберігання боєприпасів в військовій частині”. Знову це “обвалування” майданчика довело свою “ефективність”, так само були обваловані боєприпаси в аеродромі тиждень тому. Насправді ж на відео з цього “складу” видно, що ящики були навалені просто вздовж залізниці.

Далі почалися звіти про героїчні подолання наслідків: Аксьонов роздавав коментарі про створення контроль зони та успішну евакуацію 2,5 тисяч жителів Майського/Азовська. Насправді евакуювалися в школи та спортзали лише 121 особа, всі інші розбіглися по родичах без допомоги росії. Пожежники та МНС теж гарно працюють – будинки які спалахнули ніхто не планував гасити, лише констатували, що “вони згоріли”. 

Близько 11 години Аксьонов зізнався, що було пошкоджено “одним снарядом” залізничну колію і тепер потяги з росії будуть доходити лише на станцію Владиславівка, що “всього” за 97 кілометрів від Джанкоя.

Станція Владиславівка, до якої будуть курсувати потяги з росії

Насправді ця станція розташована на рівні Феодосії, тобто на східній частині півострова. А це значить, що залізничного сполучення півострова з росією фактично немає. Єдина гілка залізниці в напрямку Херсону та гілка до Сімферополя йдуть саме через Азовське. З Сімферополя пасажирів обіцяють довозити через весь півострів автобусами, за графіком, який нібито розміщений на офіційному сайті. Щоправда, сайт цей не відкривається з 11 червня.

А в 12 Аксьонов уже поспішив повідомити, що залізничну колію вже нібито полагодили. Проте відновлять рух “після завершення всіх необхідних заходів, пов’язаних з забезпеченням безпеки”. Насправді ж ні про яке відновлення руху найближчим часом не йдеться, тому що детонації продовжуються, а навколо на значній території розкидані нерозірвані снаряди. На останніх відео видно снаряди, що просто валяються на автодорозі. До “забезпечення безпеки” там ще дуже далеко.

О 12:53 міноборони росії наважилося через рашутудей оголосити другу причину вибухів: диверсію, “в результаті якої постраждав склад військового призначення”. Це вже прогрес, у порівнянні з попередніми “займаннями та хлопками”. Проте звинуватити Україну в диверсії поки що росія не наважилася. Адже це руйнує міф про всемогутність спецслужб та ППО росії.

Генеральний штаб ЗСУ та Міністерство оборони України цього разу на своїх сторінках у соцмережах не звернули уваги на цю “подію в Криму” і не стали застерігати росіян дотримуватися правил пожежної безпеки при поводженні з боєприпасами. Мабуть, розуміють марність таких закликів. 

 

Натомість The New York Times, із посиланням на українського чиновника, написав, що 

«Елітний український військовий підрозділ, який діє в тилу ворога, несе відповідальність за вибух (на складі під Джанкоєм – ред.), який спричинив численні детонації».

Як завжди за день-другий з’являться супутникові знимки наслідків вибухів і в тому числі руйнувань залізниці. Та наразі Крим без залізниці!

 

//
Exit mobile version