//

Нова фішингова атака: шахраї надсилають смс від «Укрпошти» – Без Брехні

Нова фішингова атака: шахраї надсилають смс від «Укрпошти»

Нещодавно користувачі «Укрпошти» почали отримувати смс. Повідомлення мали наступний зміст: «Через відсутність адреси Ваша посилка не може бути доставлена. Будь ласка, вирішіть цю проблему. Ви можете оновити адресу та зробити новий запит на доставку: https://ukrposhta.mrhyh.com Перейдіть за активним посиланням 1, щоб оновити адресу та зробити новий запит на доставку».

У рядку, де мав би бути телефонний номер адресанта – e-mail, аж ніяк не схожий на офіційну адресу «Укрпошти».

Крім того, користувачі послугами компанії отримують смс не лише з невідомих ел. адрес, а й з невідомих номерів. Так, на офіційній сторінці «Укрпошти» у Facebook одна з користувачок зазначила, що отримала смс з таким змістом з номера, код якого – не український, а починається з цифр 669. Далі у матеріалі про нову фішінгову атаку, яка поширилася в Україні.

 

У компанії швидко відреагували на незрозумілу розсилку http://surl.li/hwepz  Попередили, що це нова шахрайська схема. Зловмисники використали бренд «Укрпошти» і за допомогою шахрайських сайтів, що вказуються у смс до адресатів, намагаються отримати персональні дані. Зокрема, ПІБ, номери телефонів та номери карт.

Можуть бути вказані такі сайти:

https://ukrposhta.ycthsyl.com,

https://ukrposhta.cnnixx.com,

https://ukrposhta.hbyagb.com,

https://ukrposhta.siwxck.com,

https://ukrposhta.shgbsyl.com,

https://ukrposhta.zsitrz.com і подібні

Насправді єдиним офіційним сайтом “Укрпошти” є ось цей https://www.ukrposhta.ua

Такі шахрайські розсилки є одним із методів фішингу. Ми вже неодноразово писали, як зловмисники намагаються через смс списати гроші з вашої картки http://surl.li/hwgsm  Зокрема, у повідомленні оповіщують, що ви нібито виграли машину. Вагомий приз пропонують забрати за однією умови – встановити мобільний додаток на ваш телефон. Ймовірно, аби заволодіти персональними даними.

Як і у випадку з «Укрпоштою», зловмисники часто використовують вже відомий бренд для своїх шахрайських схем. Так, свого часу розсилали повідомлення, що торговельна мережа “АТБ” розігрує ноутбук HP та Iphone 13.

У таких випадках «Укрпошта» радить обов’язково перевіряти адресанта, повідомлення мають надсилатись з офіційного каналу комунікації. Не варто переходити за посиланням, якщо воно викликає у вас навіть найменші сумніви. Крім того, не слід вводити дані вашої банківської карти, якщо не впевнені у безпечності вебресурсу.

ВИСНОВКИ

//
Exit mobile version