//

“Нова” правда: пропуски скасовано, поки що – Без Брехні

“Нова” правда: пропуски скасовано, поки що

Лише вчора Залужний оприлюднив сумнозвісний Порядок видачі дозволів на переміщення, а сьогодні, під тиском Зеленського вже Генштаб його скасував.

 

Попри вчорашній день відверто поганих комунікацій, як з боку Генштабу, з трьома варіантами пояснень, так і з боку показового “наїзду” президента, сьогодні нарешті прозвучала правда.

Звісно ж правда, точніше істина не може бути новою, як вказано в заголовку. Але в нас склалася ситуація, що рішення Генштабу, який діяв на виконання закону, намагаючись знайти під час війни всіх військовозобов’язаних, чомусь виявилося неприйнятним (не незаконним).

Згідно з Конституцією захист держави є справою всього Українського народу. Захист Вітчизни є конституційним обов’язком кожного її громадянина. Військовозобов’язані для такого захисту повинні перебувати на обліку, щоб держава могла швидко мобілізувати їх за потреби. Нібито це очевидно. Правильним і законним є всі ці роки облік військовозобов’язаних, закріплений в законі ще 1992 року. Отже, і ведення такого обліку, в тому числі і Порядок надання дозволів, теж є законним. То чому ж він викликав такий резонанс, що проти нього виступив Президент, у якого той пропуск точно ніхто перевіряти не став би.

Порядок обліку і пересування військовозобов’язаних ухвалений не вчора – він визначений законами давно. Інша справа, що він ігнорувався громадянами: при зміні місця проживання, особливо без зміни приписки, ніхто не поспішав ставати на облік у найближчому військкоматі. Після введення воєнного стану та оголошення мобілізації ситуація не змінилася. Навпаки, вона ускладнилася масовими переїздами громадян через воєнні дії. Черги перших днів війни з “переміщених” під військкоматами, показові повістки на пляжах та в басейнах для “немісцевих”, та водночас подворові рейди-полювання в пошуках місцевих військовозобов’язаних ситуації не виправили.

Держава на разі не може ефективно керувати мобілізаційним процесом.

А Генштаб має знати, скільки у нас придатних до мобілізації і за потреби їх швидко залучити. Тому, керуючись старими законами, спробували впорядкувати облік переміщення мобілізованих. В законі вказано при “переміщенні потрібен дозвіл”, ось Генштаб і розписав для працівників терцентрів, як видавати цей дозвіл. Виходили з тієї нормативної бази, яку мали. З потенційними мільйонами паперових дозволів за особистим підписом “воєнкома”, стосами тек особових справ і тисячами патрулів, що будуть вимагати дозволи. Краще ніж нічого. Єдине, що можливо за законом. Та неефективно.

Нарешті у останньому дописі пан Головнокомандувач ЗСУ розкриває цю справжню проблему:

Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів. Після внесення змін до законодавства буде розроблено оновлений (сподіваємося кращий) документ.

Тобто є сподівання, що в законі будуть враховані реалії:

– високу мобільність населення, адже переїздять зараз мільйони,

– неефективність просто виписування повісток для людей, які не живуть за місцем реєстрації.

– розроблено сучасний спосіб контролю з можливістю швидкого виклику мобілізованих/військовозобов’язаних.

Облік все одно буде. Справа лише у формі реалізації. І нарешті проблему озвучено. А ті,  хто заявляє про обмеження права на свободу пересування, незручності, паперову тяганину тощо варто нагадати, що зараз діє режим воєнного часу, який дозволяє обмеження прав. Головнокомандувач ЗС України також нагадав, що у нас війна і захист держави – конституційний обов’язок всіх громадян.

//
Exit mobile version