//

НОВІ ФЕЙКИ ПРО HIMARS: розрахунки РСЗВ укомплектовані «натівцями», а ракети atacms вже в Україні – Без Брехні

НОВІ ФЕЙКИ ПРО HIMARS: розрахунки РСЗВ укомплектовані «натівцями», а ракети atacms вже в Україні

Ми продовжуємо досліджувати вкиди широкомасштабної інформаційної атаки російської пропаганди проти HIMARS та союзників, які їх постачають. Днями кремлівські псевдомедійні посіпаки поширили ще декілька фейків, які мають на меті дискредитувати західних союзників та українських військових, які палять окупантів із сучасних реактивних установок.

 

ФЕЙК 1: «Розрахунки HIMARS укомплектовані військовими НАТО, виведеними поза штат, а охороняють установки пов’язані з Пентагоном приватні військові компанії. Наведення на ціль відбувається через військові супутники США, при цьому натівці не довіряють українцям – у розпорядження останніх потрапляють лише час пуску та координати цілей».

Почнемо з того, що США навчили 200 українських військових роботі з американськими РСЗВ HIMARS. Про це заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі у середу, 20 липня, після четвертої зустрічі у форматі Рамштайн, де обговорювалися оборонні потреби України. http://surl.li/cmscc

За словами Міллі, багато інших українських військових зараз продовжують навчання. Генерал наголосив, що захисники України використовують дуже ефективні оборонні маневри та є чудовими артилеристами.

На тлі йього, міністр оборони США Ллойд Остін уточнив, що, згідно з останніми домовленостями Україна отримає від США ще чотири HIMARS, і їхня загальна кількість досягне 16.

Тобто офіційні особи військових структур США публічно, на весь світ, у присутності сотень журналістів констатують, що HIMARS в Україні керують військові ЗСУ, яких активно і успішно готують. У цивілізованому світі такі заяви не різняться з реальними справами, на відміну від росії, де керівництво вочевидь заявляє одне, а робить інше.

Тим більше з самого початку війни в Україні і США, і керівництво НАТО неодноразово підкреслювало, що будуть надавати будь-яку допомогу ЗСУ, але ні в якому разі не втручатимуться у конфлікт – тобто ні на землі, ні в повітрі не будуть вступати у бойові зіткнення.

Цей черговий вкид є продовження наративу пропаганди про те, що українські військові ні на що не здатні, що вони не вміють і не можуть навчитися керувати складною західною зброєю, що західні військові не довіряють ЗСУ. Такий наратив активно розкручується якраз на тлі успіхів наших вояків в оволодінні і віртуозному, і високоефективному використанні сучасної західної зброї.

 

ФЕЙК 2: «оперативно-тактичні ракети ATACMS, які летять на 300 км вже поставлені в Україну».

Насправді, це поки не відповідає дійсності. На поточний момент за підсумками Рамштайн-4 рішення про передачу ракет ATACMS Україні не прийнято. http://surl.li/cmsed

Радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що США не готові надати Україні ракети ATACMS із дальністю 300 км для ракетних систем HIMARS попри запити Києва. За його словами одна ключова мета Штатів полягає в тому, щоб зробити все необхідне для підтримки та захисту України, а інша ключова мета – у тому, щоб не опинитися на дорозі до третьої світової війни. http://surl.li/cmuxj

В рамках додаткових поставок чотирьох установок HIMARS будуть поставлені ракети з дальністю ураження 70 км – тобто ті, які вже використовує ЗСУ.

В той же час міністр оборони України Олексій Резніков впевнений у постачанні Україні оперативно-тактичних ракет ATACMS у найближчому майбутньому.

В інтерв’ю Financial Times Олексій Резніков заявив, що українські військові точно використовують західну зброю і мають отримати до американських ракетних систем HIMARS більш далекобійні ракети, здатні уражати цілі в радіусі 300 км. http://surl.li/cmsel

 «Я вважаю, що це поетапний рух. Ми даємо їм доказ того, що можемо використовувати його з точністю і досконалістю, і отримуємо більше і більшу дальність», – розповів Олексій Резніков.

Резніков також вважає, що використання далекобійної точної західної зброї призвело до зниження втрат української армії. Водночас він вважає, що для спроби українського контрнаступу потрібно більше ракет та артилерії.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version