//

Нові-старі фейки та маніпуляції пропаганди про «гоніння» православних в Україні – Без Брехні

Нові-старі фейки та маніпуляції пропаганди про «гоніння» православних в Україні

Ворог давно вже не соромиться використовувати тему релігії у пропагандистських цілях. Це почалося задовго до розриву договору оренди між московською церквою, яка називає себе УПЦ, та Києво-Печерською лаврою. Цілком очікувано потік брехні збільшився перед Великоднем.

Telegram-канал «Раньше всех. Ну почти», що є одним із тих, що розповсюджує фейки про війну росії з Україною, перед всенічною відзначився маніпуляцією та фейком. Крім того низка російських ЗМІ навмисно накручували ситуацію навколо релігійних питань. Далі про це у матеріалі.

 

МАНІПУЛЯЦІЯ ПРО «РАСКОЛЬНІКОВ»

У каналі був поширений наступний допис (скріншот – під матеріалом): «Молитвы на территории Киево-Печерской лавры должны быть только на украинском языке, заявил руководитель раскольнической Православной церкви Украины (ПЦУ) Епифаний»…

Називати ПЦУ «розкольниками» немає жодних підстав. Розкольники (старообрядці, старовіри) – релігійно-суспільний рух, що виник у середині XVII століття у Московському царстві як реакція проти церковних реформ патріарха Никона. Поняття «старообрядництво» з’являється після розколу Російської православної церкви у середині XVII століття. Ба більше, на Помісному Соборі 1971 року РПЦ визнала, що всі старі обряди є рівночинними до нових, тобто їх можуть практикувати не тільки старообрядці. http://surl.li/glmmb

Така маніпуляція використовується для створення негативного образу парафіян Православної церкви України та сіє відношення нетерпимості. Причина очевидна – у ворога не можуть змиритися з тим, що з отриманням Томоса про автокефалію у 2019 році створення помісної православної церкви в Україні можна вважати завершеним. І тепер вона не є патріархатом, а рівна серед 14 помісних православних церков світу.

 

НЕПРАВДА ПРО ЗАБОРОНУ БОГОСЛУЖІННЯ

У наступному дописі Телеграм-канал лякав віруючих заборонами: «Власти Киева запретили на Пасху богослужение в храмах столицы».

Це огульна заява, яка не має під собою жодних підстав. По-перше, у повідомленні немає посилання на джерело такої інформації. Тобто, її вигадали самостійно.

По-друге, начальник КВМА Сергій Попко завчасно офіційно оприлюднив графік богослужінь https://t.me/VA_Kyiv/1413  у Києві для того, аби не було подібних вкидів. Парафіяни могли відвідати богослужіння 15 квітня – у період з 15:00 до 23:00 та 16 квітня – у період з 05:00 до 18:00. Крім цього можна було подивитись трансляцію богослужіння – по телебаченню, на YouTube чи Facebook. http://surl.li/glmmh

Цей фейк, як і багато інших поширює офіційну пропагандистську позицію ворога, яка була заявлена в офіційному виданні кремля.

ФЕЙК ПРО ТЕ, ЩО ТРЕБА ХРЕСТИТИСЯ ВДРУГЕ

Для педалювання теми ставлення до релігії в Україні пропагандисти іноді вдаються до брехні на рівні фантастики. Так у мережі фейсбук розповсюджують «оголошення», яке нібито належить Православній церкві України, в якому йдеться про те, що парафіяни, охрещені священником УПЦ, повинні «повторно пройти хрещення у священника ПЦУ». http://surl.li/glmtv

«Оголошення», що поширюється в мережі, є підробкою, а його зміст не відповідає дійсності – офіційних заяв з приводу даної ситуації УПЦ МП не оприлюднювала. І ця брехня, джерело якої перебуває у москві. Насправді справи з точністю до навпаки. http://surl.li/glmtx

«Подібна практика перехрещування у Православній Церкві України не схвалюється і не здійснюється. Оскільки це груба богословська помилка, порушення канонів і важкий гріх», – повідомили у прес-службі ПЦУ.

МАНІПУЛЯЦІЯ ПРО ДИСКРИМІНАЦІЮ МОСКОВСЬКОЇ ЦЕРКВИ В ЗВІТІ ООН

Пропагандисти систематично поширювали маніпуляції про звіт ООН, аби приховати свої злочини та показати, що росія не агресор й ні в чому не винна. Так у російських ЗМІ були поширені публікації під наступним заголовком: «ООН опубликовала доклад о дискриминации Украинской православной церкви». http://surl.li/glnio

Але насправді у звіті ж йдеться здебільшого про ситуацію з дотриманням прав людини на непідконтрольних Україні територіях, які окуповані росією. Також у звіті розказується про воєнні злочини росії: вбивства, викрадення, катування та сексуальне насильство щодо цивільних. З усього звіту питанню свободи релігії приділили лише кілька абзаців.

Інформація, що вся доповідь стосується «дискримінації УПЦ МП», – це маніпуляція. У звіті тільки в одному реченні припустили, «що діяльність держави проти УПЦ МП може бути дискримінаційною», а не стверджували це, як доведений факт.

ВИСНОВОК 

 

Матеріал підготовено виданням “Інтент” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

Ще по темі:

//
Exit mobile version