//

Новий ФЕЙК про виплати грошей «всім українцям» від ООН – Без Брехні

Новий ФЕЙК про виплати грошей «всім українцям» від ООН

Соцмережами продовжують ширитися фейкові повідомлення про грошові виплати «всім українцям від 10 років». Таким нечесним методом деякі Telegram-канали намагаються «підчепити» нових підписників.

Цього разу ми відслідкували у Telegram-каналах масове поширення повідомлення про те, що «Нова пошта» начебто почала виплачувати українцям 2200 гривень від ООН. Для отримання грошей користувач соцмережі всього лише має вибрати свій вік. Причому мусить поспішити, адже його лякають, що є всього лиш три дні, щоб отримати кошти.

 

У місцевих і всеукраїнських телеграм-каналах зараз масово трапляються фейкові дописи про допомогу від держави, або виплати, які начебто можуть отримати всі українці. Тільки щоразу ці повідомлення прикриваються різними відомими брендами. Цього разу фейкороби обрали «Нову пошту», тому що цей сервіс відомий всім, а назва привертає увагу.

Звичайно, що користувач, коли обиратиме свій вік, щоб «отримати кошти», потрапить на сторонній телеграм-канал, де буде змушений підписатися, щоб побачити детальнішу інформацію.

Чи отримують українці виплати від ООН?

Так, це правда, тому фейкоробам припала до душі ця тема. Ще 15 квітня пресслужба Уряду України повідомляла, що спільно з Організацією об’єднаних націй запустили ще дві програми виплат.

За домовленостями, вимушені переселенці, які потребують додаткового захисту, будуть отримувати по 2200 грн кожен місяць на кожного члена родини. Ці кошти Всесвітня продовольча програма ООН буде платити протягом трьох місяців. Також Управління Верховного комісара ООН у справах біженців окремо допоможе нашим малозабезпеченим пенсіонерам із числа вимушених переселенців. Їм так само будуть додатково виплачувати по 2200 грн. Цими виплатами від донорів Уряд планує охопити близько 700 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Чи співпрацює «Нова пошта» з ООН?

Так, на сайті компанії є новина за 13  квітня, де йдеться про те, що «Нова пошта» сприяє ОНН у реалізації масштабної програми підтримки українців у двох напрямках: перевозить гуманітарну допомогу з країн Європи та надає приміщення для розміщення гуманітарних штабів УВКБ ООН. Офіційної інформації про грошові виплати від ООН «Новою поштою» ми не знайшли. Водночас компанія здійснює міжнародні перекази.

Нагадаємо, схожі фейкові повідомлення про виплати ми фіксували і раніше. Так, на Рівненщині поширювали «замануху» з логотипом ООН і навіть розповідали, що рівняни почали отримувати допомогу.  У тексті йшлося про те, що по 550 гривень може отримати кожна дитина і жінка і ця допомога, буцімто, не одноразова.

Анонсували в Телеграм-каналах і виплати від ООН для українців у розмірі 5000 грн. Для того, щоб подати заявку, потрібно було перейти за посиланням на новий телеграм-канал і підписатися на нього. Також нам траплялися «розіграші» криптовалюти і маніпуляції з криптобіржею Binance.

ВИСНОВОК

Телеграм-канали, куди зараз масово заманюють українців, користуються нечесними методами збільшення кількості підписників. Відвідувачів заманюють маніпулятивним контентом, який може зацікавити людей, що опинилися у складній фінансовій ситуації.

Кожного разу фейкороби використовують схожий інфопривід та прикриваються відомими брендами. Однак «схема» залишається та сама. Адже тих, кому наразі потрібна фінансова підтримка, знайдеться чимало.

 

 Авторка: Світлана Кирилова

//
Exit mobile version