//

Новий-старий ШАХРАЙСЬКИЙ ФЕЙК про аренду рахунку у банку для виводу коштів за кордон – Без Брехні

Новий-старий ШАХРАЙСЬКИЙ ФЕЙК про аренду рахунку у банку для виводу коштів за кордон

Від початку війни щахраї активно пробують нажитися на людських гострих проблемах, а інколи на горі громадян. Ми і наші партнери вже викрили десятки шахрайських вкидів. Цього разу у декількох регіональних сегментах Facebook поширюють повідомлення, у яких користувачам пропонують надати в «оренду» свої рахунки у «Приват 24» щоб заробити на виводу коштів за кордон. Та насправді, мета таких поширень інша. Далі про це у матеріалі.

 

Вкид активно поширюється з наступним меседжем: «На ніч ТЕРМІНОВО. Robota UA PSO. Потрібні рахунки Приват 24 для виводу коштів за кордон. Сума виводу: 100 тис. грн (ліміт). Термін: 5 днів. Оплата 900 грн/день. За детальнішою інформацією звертатися в дірект», – такий меседж поширюють у соцмережі.

Подібні оголошення мають насторожити одразу тим, що в них буквально з першого кроку пропонують добровільно надати доступ до свого банківського рахунку та розголосити свої конфіденційні дані третім особам.

«Власник картки, який відгукнеться на подібну пропозицію, може опинитись у статусі жертви або співучасника шахрайських дій», – повідомили на запит фактчекерів у пресслужбі «ПриватБанку».

І нагадують, як діє подібна «схема». Шахраї таким чином вербують так званих дропів або «грошових мулів». Вони допомагають злочинцям «відмивати» нелегально отримані гроші через:

А також гроші, здобуті шляхом здійснення кіберзлочинів в сфері електронної комерції і платіжних операцій (фішинг, вішинг, смішинг).

Грошовий мул отримує і відсотки від суми, яку потрібно відмити. У нашому випадку шахраї зазначають 900 гривень в день. Швидке збагачення, чи не так? Але, безкоштовний сир буває лише в мишоловці…

По-перше, за таку незаконну діяльність можна потрапити за ґрати, отримати штраф чи конфіскацію майна. По-друге, така пропозиція цілком імовірно може бути звичайним заманювання потенційним заробітком. Насправді ж шахраї ставлять собі за мету просто заволодіти персональними даними жертви, отримати доступ до її коштів у банку.

У кіберполіції попереджають, що дропи можуть здійснювати перекази в різних країнах і від імені різних людей. Таким чином, злочинні синдикати легко переміщують кошти по всьому світу, залишаючись «невидимими». http://surl.li/ejvps

ЯК ВІДРІЗНИТИ ПРОПОЗИЦІЮ СТАТИ ДРОПОМ ВІД ІНШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ПРО РОБОТУ:

ВИСНОВОК

 

Матеріал підготовлено ресурсом Брехунець в рамках ініціативи «Мережа проектів з протидії дезінформації

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version