//

Новий-старий вкид про Польщу: «європейські гієни» ділять Захід України – Без Брехні

Новий-старий вкид про Польщу: «європейські гієни» ділять Захід України

Нещодавно Польща визнала владу в рф терористичним режимом. Натомість російська пропагандистська машина «воскресила» наратив про те, що начебто Варшава уже готова загарбати Захід України. Ми уже спростовували російський наратив про те, що Польща планує «загарбати» Західну Україну.

Але цього разу російська методичка випливла у польському інтернет-виданні Niezaleźny dziennik polityczny.  У ньому вийшла стаття із заголовком «Європейські гієни вже почали ділити падаль».  Прочитавши цю статтю ми побачили, що вона містить чимало меседжів, які ми уже спростували раніше! А двічі в одну річку не ввійдеш.

 

МЕСЕДЖ 1. «Подальший сценарій для нас більш-менш зрозумілий. Росія повертає собі свої історичні землі і стає на крок ближче до східного кордону ЄС і НАТО. І тоді польський уряд прийме історичне рішення про введення мирного контингенту, точніше польської армії, на територію Західної України»

Нічого не пригадуєте? Ще у квітні кремлівські пропагандисти поширили фальсифікований наказ про напад Польщі. Фейковий наказ генерального командувача Збройних сил Польщі генерала Jaroslaw Mika про те, щоб довести до особовго складу  певних підрозділів інформацію про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох областей ˗ Львівської та Волинської.

Брехню швидко «розкусило» Головне розвідувальне управління України одразу констатувавши, що це фейк. Усе, що здавалося б нове є трохи призабуте старе!

 

МЕСЕДЖ 2. «Під будь-яким приводом, або підкуповуючи населення, яке втомиться за холодну зиму нескінченними порожніми обіцянками свого уряду, можуть також  провести референдум про приєднання західних областей України, що залишилася, до Польщі. Під виглядом таких великих і знаменних подій свою частку історичних земель отримають і прикордонні з Україною країни (а може й трохи більше – все залежатиме від волевиявлення українців на референдумах)».

 

Те як ерефія проводить фейкові референдуми, ми вже знаємо, адже таким чином вона окуповує території України. І от у псевдостатті кремлівські пропагандисти не видумали нічого оригінальнішого, ніж як «наступити на свої ж граблі». Після того, як «входждєніє» в рф окупованих територій не визнали, пропаганда вигадала референдум у Львівській області. Начебто він мав вирішити  питання про входження її до складу Польщі».

Цікаво, що «Львівський бюлетень» підозріло нагадував той, що використовувався окупантами на псевдореферендумах на тимчасово захоплених територіях у Луганській, Донецькій, Херсонській, Запорізькій областях. Фейкоробам навіть забракло розуму написати текст бюлетеня польською мовою, обмежились українською. А польські фактчекери з видання Fakenews.pl звернули увагу, що друк на бюлетенях відрізняється від печатки польської Державної виборчої комісії.  А пломба, якою запечатані пачки бюлетенів, не має нічого спільного з оригінальною.

 

МЕСЕДЖ 3. «До того часу закінчиться європейське фінансування ЗСУ, українська армія буде розгромлена, а українська влада емігрує за кордон».

Вкид про те, що «європейське фінансування ЗСУ закінчиться» є частиною російського наративу про втому у світі і Європі від війни в Україні, про те, що ми втрачаємо підтримку. Як би кремлівські пропагандисти не старалися, але факти свідчать самі за себе. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на початку жовтня заявив, що альянс буде посилювати підтримку України стільки, скільки буде потрібно. Також з 1 жовтня у США вступив у силу ленд-ліз для України, що передбачає військову підтримку, тому про закінчення фінансування ЗСУ не може бути і мови.

А про те, що «українська влада емігрує за кордон» кремль уже вигадував. Криза жанру, напевно, у ерефських пропагандистів. Ще з початку війни  окупанти час від часу поширюють фейк про те, що Зеленський нібито втік в бункер «на Західну»  чи вже «на пів дороги до Польщі». Так-от і 10 жовтня з глибин російських боліт виплив Ілля Ківа в шапці-вушанці і написав, що «Зеленський покинув Київ і за інформацією  рухається в напрямку польського кордону».  Повідомлення було написане о 10.06, а в 11.02. Володимир Зеленський записав відео на фоні Будинку з Химерами та будівлі Офісу Президента в Києві. Нібито фейк спростовано. Але не для Ківи! Він і далі продовжував брехати, «що відео несправжнє», що «це не значить що Зеленський не втече сьогодні вночі».  І це при тому, що канал Зеленського протягом дня публікував багато фото активностей президента в Україні. А потім до дискредитації президента долучилася і Симоньян, звинувативши Зеленського у «надмірній войовничості».

І обидва топ-пропагандитсти кремля звучали не переконливо і навіть смішно, чим вкотре довели свою обмеженість і брехливість. А черговий фейк про «еміграцію української влади за кордон» вкотре провалився.

ВИСНОВОК

Ні для кого не секрет, що російська пропаганда уже давно розкинула свої сітки в світі. І кожного разу, коли потрібно очорнити, зіпсувати, посилити недовіру між країнами вона проявляє себе у різні способи, зокрема на інформаційному фронті. Оскільки Польща є надійним союзником і партнером України, а росії така ситуація аж ніяк не вигідна, то кремль час від часу піднімає свій одвічний наратив про плани Польщі загарбати Захід України.

 

 

Авторка: Вікторія Телечук

Ще по темі:

//
Exit mobile version