//

Обов’язкові ЗНО з української літератури й історії України скасовуються | МАНІПУЛЯЦІЯ у соцмережах – Без Брехні

Обов’язкові ЗНО з української літератури й історії України скасовуються | МАНІПУЛЯЦІЯ у соцмережах

Хоча новий навчальний рік тільки недавно стартував, проте випускники і ті, хто планує вступати у ВНЗ у 2021 році, вже починають підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання. І тут на тлі нововведень у проведенні ЗНО-2021, які оголосили у Міносвіти, почалися маніпуляції.

Так, у Фейсбуці опублікували пост, у якому стверджується про виключення з переліку обов’язкових предметів ЗНО-2021 української літератури й історії України. Пост набрав 2,7 тис. поширень, тож варто з’ясувати, правду пишуть у соцмережах, чи ні.

ПЕРЕВІРКА:

«Ніхто і не помітив, що з 2021 року скасовується обов’язкове складання ЗНО з укр. літератури і історії України», – пише у Фейсбуці користувач Олег Кіфчук. Його публікація набрала тисячі поширень, проте насправді до «зради» у даному випадку ще далеко.

Очевидно, що пост навіяний новими змінами у проведенні зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році, за якими до обов’язкових предметів додали математику, а ЗНО з української мови та літератури розділили на два види, але аж ніяк не виключили із переліку обов’язкових.

Зокрема, випускники, які завершують у 2021 році навчання в школі, зможуть самостійно вибирати, яку саме роботу виконувати під час ЗНО: або сертифікаційну роботу з української мови, або сертифікаційну роботу з української мови та літератури.

Якщо учасник обере сертифікаційну роботу з української мови і літератури, то матиме одразу три оцінки: оцінка за ДПА, оцінка за ЗНО з української мови та оцінка за ЗНО з української мови та літератури. Тобто, якщо учасник обере цей тест, то зможе вступати на будь-яку спеціальність.

Також тим, хто не планує вступати до вишу, достатньо буде пройти тест з української мови для отримання результату ДПА. Тест з української мови і літератури буде максимально наближеним до того, яким він і був раніше.

Що ж стосується ЗНО з історії України, то цей предмет і справді не є обов’язковим для проходження ЗНО у 2021 році, а учасник може обирати, який предмет здавати: історію чи англійську мову. Проте, відзначимо, що історія України не була обов’язковим предметом і до цього: так, на ЗНО-2020 учасник обирав для складання історію України або ж математику, так само, як і у 2019 році та роком раніше.

ВИСНОВКИ:

 

Авторка: Світлана Величко

//
Exit mobile version