//

Очільник Маріуполя про Донбас – де криється неправда та маніпуляція? – Без Брехні

Очільник Маріуполя про Донбас – де криється неправда та маніпуляція?

Очільник Маріуполя, член Опоблоку Вадим Бойченко виступив на форумі «Сила Донбасу» у Святогірську (14.07.19). Політик навів статистику про становище Донбасу сьогодні. Фахівці «БезБ» перевірили дані та виявили маніпуляції і неправдиві показники.

 

ТЕЗА 1: «1925 дней войны, более 10 тысяч убитых мирных граждан и военнослужащих, 30 тысяч раненых граждан нашей страны, более 40 тысяч объектов инфраструктуры, которые требуют восстановления – это школы, детские сады, больницы»

 ВЕРДИКТ: БЕЗ ВЕРДИКТУ (прихована МАНІПУЛЯЦІЯ)

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Тема війни і втрат (як людських так і матеріальних) – є дуже гострою для суспільства. І використання статистичних даних, термінів – є достатньо тонкою специфікою у будь-якій риториці. Проте, сьогоднішні українськи політики не цураються спекулювати на болючій для суспільства темі. Тому при доказі тези «БезБ» використовує тільки офіційні визнані дані, констатуючи, що тези подібні до висловлення пана Бойченко – є маніпулятивними.

Згідно інформації Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, з 2014 року до 2018 у результаті військового конфлікту на Донбасі загинуло до 13 000 осіб. Серед них близько 3300 мирних громадян, 4000 українських військових та 5500 бойовиків. Ще від 27 тисяч до 30 тисяч осіб отримали під час конфлікту поранення.

Офіційних даних, щодо кількості інфраструктурних об’єктів на Донбасі, що потребують відновлення, наразі немає.

 

ТЕЗА 2: «Более двух миллионов жителей Украины сегодня официально оформили статус беженцев»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Пан Бойченко навмисно помилково плутає або об’єднує поняття внутрішні переселенці і біженці.

Так за даними Державної міграційної служби України, загальна кількість осіб, які офіційно набули статусу біженця, значно менша.

Оформлено та видано посвідчення біженців:

За 3 місяці 2019 року – подання від 15 осіб; визнано біженцем 3 особи.

За 2018 рік – подання від 93 осіб; визнано біженцем 24 особи.

За 2017 рік – подання від 72 осіб; визнана біженцем  21 особа.

За 2016 рік – подання від 62 осіб: визнано біженцем 20 осіб.

За 2015 рік – подання від 92 осіб; визнано біженцем 49 осіб.

У наведених службою статистичних даних з 2014 ріку не розмежовується показники іноземних біженців та біженців з окупованих територій Донбасу. Загалом визнано біженцями 2534 особи.

Щодо переселенців (внутрішніх), то за інформацією Центру моніторингу внутрішніх переселенців, Україна має дев’яте місце у світі – державі зареєстровано більше 1,3 мільйонів ВПО.

 

ТЕЗА 3: «Сумма, необходимая на восстановление Донбасса, уже перешагнула за 100 миллиардов долларов»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Глава держави Володимир Зеленський, спираючись на українських експертів, вже називав цифру, яка потрібна для відновлення Донецької та Луганської областей – 300 млрд грн (11,6 млрд дол. США). За даними ООН у минулому році, фінансові потоки, які потрібно спрямувати на забезпечення захисту постраждалих, сягають 162 млн дол.

Отже, теза має ознаки маніпуляції, адже ґрунтовних досліджень на цю тему поки не проводилося, а сума, названа мером Маріуполя, є вкрай сумнівною, адже перевищує офіційно названі цифри у десятки разів.

 

Автор: Артем Листопад

//
Exit mobile version