//

Ольга Богомолець перебільшила дані про смертність від інфарктів і інсультів в Україні – Без Брехні

Ольга Богомолець перебільшила дані про смертність від інфарктів і інсультів в Україні

Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець на Погоджувальній раді парламенту навела неіснуючу статистику смертності від інфарктів і інсультів: «Щоденно, щоденно, уявіть собі, в Україні помирає майже 300 хворих від інсультів, майже 100 людей від інфарктів – це щоденно. Це 100 тисяч на рік. І при наявності програми “Доступні ліки” смертність від інфарктів… від інсультів не зменшилася, а збільшилася».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

За статистикою, серцево-судинні хвороби регулярно стають причиною більшості смертей в Україні.

Але дані Ольги Богомолець про смертність від інфарктів і інсультів в рази разів розходяться з даними, які фіксує у Центрі медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України.

За даними, які надали у МОЗ, за останні 5 років в Україні щорічно трапляється трохи більше 6 тисяч смертей від інфарктів і 22 тисячі – від інсультів.

Таким чином, в середньому, за день від інфарктів в Україні помирає 18 осіб, а від інсультів – близько 63-х.

Загалом, останніми роками за рік від інфарктів, в середньому, помирає 6,4 тисячі осіб, а від інсультів – 22,8.

Довідково

Урядова програма «Доступні ліки» запрацювала у 2017 році. На її реалізацію за перші два роки витратили 1,7 мільярдів гривень. Суть програми «Доступні ліки», в першу чергу, полягає у компенсації частини вартості визначеного наперед переліку медикаментів у деяких аптеках.

«Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.», – поінформували у МОЗ.

До переліку входять понад 250 препаратів. З них 64 у визначених аптеках надають безкоштовно. Із препаратів, які надаються безкоштовно, 46 – лікують серцево-судинні хвороби.

 

Автор: Олексій Півторак

//
Exit mobile version