//

Олег Ляшко з трибуни Верховної Ради пообіцяв зробити Україну безборговою державою, як Турція. Проте, Турція має борг 437,9 млрд. дол – Без Брехні

Олег Ляшко з трибуни Верховної Ради пообіцяв зробити Україну безборговою державою, як Турція. Проте, Турція має борг 437,9 млрд. дол

Під час виступу з трибуни на пленарному засіданні Верховної Ради 6 лютого 2018 року депутат Олег Ляшко, виголосив критичну промову про діяльності уряду, яка більше була схожа на передвиборчі гасла. Деякі тези Голови фракції Радикальної партії були близькі до правди. Інші – не підтверджувалися жодними фактами.

 

ТЕЗА 1: “В країні величезна криза неплатежів за комунальні послуги…”

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Величезна криза неплатежів від Олега Ляшка відверто є перебільшенням. За даними Держстату від 09.02.2018 року рівень оплати населенням за житлово-комунальні послуги складає 88,1%. В грудні 2017 року українці сплатили за житлово-комунальні послуги 8,9 млрд грн, що становило 82,3% нарахованих за цей період сум. В грудні 2017 року заборгованість населення з оплати централізованого опалення та гарячого водопостачання збільшилась на 13,5% порівняно з показником на кінець листопада.

Заборгованість з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, за вивезення побутових відходів порівняно з попереднім місяцем не змінилася.

Борги за централізоване водопостачання та водовідведення зменшились на 5,2% порівняно з листопадом і становили 1,8 млрд грн. Заборгованість населення за газопостачання збільшилась на 1,6% порівняно з листопадом і становила 12,4 млрд млн грн.

а

ТЕЗА 2:  “В бюджеті передбачено понад 70 млрд. гривень на субсидії. Тобто фактично – консервація бідності і консервація залежності.”

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, в бюджеті на 2018 рік передбачена субвенція населенню на сплату житлово-комунальних послуг в розмірі 70,992 млрд. грн.  В той же час, більше 10 млрд. грн з цієї суми – це погашення несоплаченої заборгованості перед постачальниками цих послуг за 2017 рік.

а

ТЕЗА 3: “Я проводитиму таку політику, що Україна не буде нікому  должна, як Турція ”.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

В світі є лише кілька держав, які не мають взагалі або мають малі зовнішні борги. Здебільшого це закриті держави на кшталт Північної Кореї та Ірану або африканські чи маленькі країни. Натомість найпотужніші економіки світу мають і чи ненайбільші відсотки запозичень. Наприклад в США зовнішній борг сягає 106.49%,  Великобританії – 310%, у Гонконгу – 422%, у Сінгапура –  452% від ВВП.  

За даними Euromoney Institutional Investor PLC за 2016 рік  рівень зовнішніх запозичень Турецької республіки склав  47% від ВВП.

 

В той же час Україна винна зовнішнім кредиторам 121% свого ВВП. Відносно 2016-го року, цей показник зменшився на цілих 9% – з 130,4 %

Згідно даних авторитетної онлайн-платформи Trading economics та Казначейства Туреччини зовнішній борг в Туреччині зріс до рекордних 437,9 млрд. дол. у третьому кварталі 2017 р.-  з 432,3 млдрд.дол. Це найвищий показник з 2001 року.

Україна, натомість, в доларовому еквіваленті винна на кінець 2017 року “лише”  117,35  млрд. доларів.

а

Автор: Олекса Шарабура

Редактор: Олександр Гороховський

 а

//
Exit mobile version