//

Олег Ляшко намагався “залякати” правдою про стан медичної сфери в Україні, а виходило або маніпулювати, або казати неправду – Без Брехні

Олег Ляшко намагався “залякати” правдою про стан медичної сфери в Україні, а виходило або маніпулювати, або казати неправду

В медіа, зокрема на ТРК «Україна», 7 липня  розійшлася новина про те, що Олег Ляшко, – очільник «Радикальної партії Ляшка», на Волині завітав до однієї з лікарень, де поспілкувався  з персоналом, але з матеріалу ефіру більш помітно, що радикал «кидав камені до городу» держави та обіцяв, що зможе зі своєю партією подолати негаразди медицини в країні. Відповідна стаття про візит Олега Ляшка до волинських працівників медичної сфери з’явилася і на офіційному сайті самого голови РПЛ. Фахівці «БезБ» одразу помітили невідповідності слів Ляшка реаліям життя.

ТЕЗА 1: «70% медикаментів в Україні – підробка»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Пан Ляшко не зазначив, за який рік узяв таку цифру. До того ж подібна статистика є інформацією достатньо специфічною. Умовно «найсвіжіші» офіційні дані на цю тему, були публічно оприлюднені у 2017 році  – Уляна Супрун, на той час в.о. міністра охорони здоров’я, у своєму Фейсбуці опублікувала пост про те, що кожен десятий медичний препарат в Україні фальсифікується. Супрун посилається на офіційні дані Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, які підтверджують її слова. Якщо брати до розрахунку дані ВООЗ, то доля підробних медикаментів в Україні складає лише 10%.

ТЕЗА 2: «70 тисяч лікарів минулого року виїхали за кордон»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Офіційно в Україні не ведеться статистика трудової міграції за професіями, лише загальний міграційний рух населення. Про 70 тис. медиків, що поїхали за кордон, писала Ольга Богомелець у 2018 році в своєму Фейсбуці, проте зазначала, що ця цифра – за декілька років, а не за один рік, як наголосив Олег Ляшко. Тому головний радикал явно маніпулює і говорить відверту про кількість медиків, що виїхали за кордон.

ТЕЗА 3: «У Німеччині чи в Польщі за фальшиві ліки – на все життя у тюрму сядеш, а в Україні  500 гривень штрафу заплатив, – і продовжуй далі труїти людей»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

26 країн Європи підписали Конвенцію Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я (Конвенція Medicrime), яка вступила в чинність з 1.01.2016 та була підписана і ратифікована Україною. Згідно з текстом Конвенції, відповідальність в країнах за відповідні злочини може бути і у якості штрафу, і довічного ув’язнення, і тимчасового ув’язнення, а також у вигляді конфіскації та позбавлення права на комерційну діяльність в залежності від обставин злочину.

Тобто на території України діють ті ж самі правила, що і 26 країнах Європи, щодо покарання за фальшиві ліки. Якщо так – то Ляшко відверто маніпулює.


ТЕЗА 4: «3800 гривень – це не гроші. Щоб такі чудові дівчата працювали в України, у них повинні бути нормальні зарплати»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Згідно з Законом 2168 – VIII  від 19 жовтня 2017 року “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”  тепер лікар отримує заробітну платню в залежності від своєю завантаженості. Завантаженість лікаря може складати навіть до 2000 пацієнтів. Оплата за пацієнта нараховується за певними коєфіцентами для кожної вікової групи. Мінімальна ставка за дорослу людину – 370 грн. на рік. Отже, заробітна плата залежить  від кількості пацієнтів на місяць, а також від доброчесності головного лікаря, адже саме він вирішує долю державних коштів, які надходять на фінансування зарплатні  медиків.
До речі, стосовно реформи: фахівцям «Без Брехні» поцікавиалсь, як саме «Радикальна партія» у 2017 році голосувала за медичну реформу, проти якої наразі так активно виступає.
З 19 присутніх депутатів 13 проголосували «за» реформу,  в тому числі й особисто очільник РПЛ Олег Ляшко, та жоден з депутатів фракції не натиснув «проти».

 

Автор: Маркова Анастасія

//
Exit mobile version