//

Олексій Гончаренко про державний бюджет на 2020 рік – правда з домішками маніпуляцій – Без Брехні

Олексій Гончаренко про державний бюджет на 2020 рік – правда з домішками маніпуляцій

18 вересня 2019 року народний депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко з трибуни парламенту виголосив ряд показників майбутнього державного бюджету.В його доповіді поєдналися правда, неправда та маніпуляції.

  

ТЕЗА 1: «…прем’єр-міністр Гончарук обіцяв економічне зростання на 5%, а наступного року на 7%. А всього – 40%».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА з ознаками МАНІПУЛЯЦІЇ

 ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Олексій Гончарук у своїй промові в день призначення головою уряду зазначив плани економічного зростання на 5-7%, але не зазначив точних показників по роках. «Нам потрібно зростати, зростати не по 2-3%, а мінімум по 5-7%», висловив своє сподівання Олексій Гончарук. Тим більше, він не обіцяв закріпити згадані відсотки у проектах законів про державний бюджет.

 

ТЕЗА 2: «…потім подається проект бюджету і там…зростання 3,3% ВВП».

 ВЕРДИКТ: ПРАВДА з ознаками МАНІПУЛЯЦІЇ

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Поданий урядом до Верховної ради проект бюджету на 2020 рік містить два прогнози росту ВВП – песимістичний і оптимістичний – на 3,3% та 3,6% відповідно. Депутат Гончаренко послався лише на один, песимістичний сценарій.

 

Джерело: пояснювальна записка до проекту Державного бюджету України на 2020 рік.

 

ТЕЗА 3: «…команда Зеленського під час виборів обіцяла зарплати вчителям по 4000$, вони чекають. Але видатки на освіту зростуть на рівень інфляції.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА 

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Представники команди Зеленського дійсно обговорювали питання оплати праці освітян, де пролунала заява про 4000$. На сьогодні вони визнали нездійсненність такого плану.

У проекті бюджету-2020 на освіту закладено 136,4 млрд.грн. Це на 6% або 7,7 млрд.грн більше, ніж затверджені показники бюджету-2019.

Джерело: пояснювальна записка до проекту державного бюджету на 2020 рік, презентація державного бюджету від Міністерства фінансів України.

Джерело: офіційний сайт Міністерства фінансів України.

Розробники бюджету очікують у 2020 році інфляцію (індекс споживчих цін, у середньому до попереднього року, %) на рівні 7,2 – 7,4% (див. табл. у пояснювальній записці до проекту бюджету). Таким чином, сукупні видатки на освіту зростатимуть навіть повільніше, ніж ціни. Проте, економія вочевидь відбудеться не за рахунок зарплат вчителів, а за рахунок капітальних витрат на заклади освіти. Освітня субвенція, за рахунок якої виплачуються зарплати вчителям, зростатиме швидше за інфляцію – з 69,6 до 77,5 млрд. грн., тобто на 11%.

 

ТЕЗА 4: «…Минулий уряд [Гройсмана] у липні 2019 року затвердив нову тарифну сітку, яка передбачає суттєве збільшення зарплат освітянам. На це (у проекті бюджету-2020) немає жодної копійки».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

10.07.2019 постановою уряду 822 було затверджено схему посадових окладів освітян до 2023 року. Нею, зокрема, передбачено, що найменший розмір посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічного працівника становитиме з 1 січня 2020 р. 2,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2020 р.». Депутат Олексій Гончаренко маніпулює, адже зарплати освітян прив’язані до прожиткового мінімуму. В Україні прожитковий мінімум для працездатних осіб заплановано підвищити: з 1 січня 2020 року – до 2 102 грн, з 1 липня – до 2 197 грн, з 1 грудня – до 2 270 грн. Із ним у відповідній пропорції до тарифної сітки зростатимуть зарплати освітян.

 

ТЕЗА 5: «…видатки на Міністерство оборони, Національну гвардію, СБУ фактично знаходяться на рівні минулого року».

 ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Видатки на потреби Міністерства оборони, Національної гвардії, СБУ в 2020 році дійсно не зазнають суттєвого збільшення в порівнянні з запланованим їх фінансуванням на 2019 рік. Про це можна довідатись, порівнявши цифри за згаданими напрямками витрат у додатках № 3 до проектів бюджетів 2019 та 2020 років.

 

Автор:  Олексій Гаврикун

//
Exit mobile version