//

Отримай 16 500 гривень від світових брендів | ФЕЙК про лохотрон – Без Брехні

Отримай 16 500 гривень від світових брендів | ФЕЙК про лохотрон

Ну хто б і з нас не хотів за декілька хвилин «непильної роботи», всього натискаючи на кнопку в телефоні, отримали десятки тисяч гривень? А особливо сьогодні, коли через карантин багато хто втратив заробіток, а грошей залишається катма. Проте, це не означає, що як на амбразуру треба кидатися на черговий «лохотрон щастя», повідомлення про який активно поширюють у Facebook – українцям готові платити шалені гроші лише за участь у голосуваннях. Але ми вже навчені, бо аналогічний «развод» вже ходив мережею майже рік тому. І тоді для «просування» була навіть використана фотографій із зображенням тоді ще кандидата у президенти Володимира Зеленського.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

СПРОСТУВАННЯ

Об’ва про подібні заробітки у соцмережі поширювалися восени минулого року і були викриті, а їх фейковість спростована нашим фактчеком «15 тисяч від Зеленського кожному українцю: як в соцмережах розігнали ФЕЙК про неіснуючий указ Президента».

У теперішньому випадку найперше, що викликає підозру, це – спільнота, де розміщена дане оголошення. Вона створена 26 квітня і має лише 13 підписників.

Цікаво також, що супроводжуючий текст до публікації написаний українською мовою, а текст на ілюстрації до повідомлення – на російській.

Клікнувши на панель «Дізнатись більше», нас перекидає на сайт, де знову ж таки великими літерами сповіщається про виграш у сумі від 16 500 гривень. При цьому текст повідомлення містить помилки, зокрема, у словах «опЫтування», «коштЫ», «комісіІ». Ми вже не раз відмічали, що граматичні помилки у вірусних повідомленнях, особливо коли вочевидь це неякісний переклад з російської – явний маркер фейковості інформації.

 

 

Щоб отримати гроші потрібно вказати свої особисті дані, такі як номер телефону, куди прийдуть подальші інструкції.

Підозру викликає і те, що, окрім слів про «великі світові бренди», які виступають спонсорами, повідомлення не містить ніякої конкретики: ні назв тих самих брендів, ні їх географії чи конкретної суми «нагороди»,  інструкції, як нараховуватимуться кошти і як їх отримати.

 

Привертає увагу і кількість позитивних коментарів під публікацією, які навіть підтверджені виписками із банку про отримані за опитування кошти. При цьому декотрі коментаторі називають космічні суми – понад 80 тисяч за прості опитування. У одній із платіжок вказується  відправник «Интернет-опрос». Таку компанію ми знайшли на російському домені – це ще один маркер, який має піддати сумніву повідомлення, бо останнім часом величезна кількість побутових фейків «заходить» до нас з російських теренів. У інших представлених скрінах коментаторів вказуються лише суми, без відправника.

Окрім того, деякі користувачі, які залишали коментарі українською мовою, є жителями Москви, Єкатеринбургу або Бєлгороду – принаймні такі вихідні дані вказані на їх персональних сторінках. Доречі до самих сторінок цих «багодійників» – теж багато питань. Вони мають обмежену кількість персональних даних і фото (або взагалі ця інформація відсутня), коротку історію постів та репостів, невелику кількість друзів (або таких взагалі немає) – все це ознаки того, що сторінки створені штучно і є фейковими.

Повернемося ж до самого опитування: його функціонал працює із перебоями. Одного разу відкривається форма для реєстрації, іншого – перенаправляє на початкову сторінку пошуковика в Інтернеті.

Зрозуміло, що нічого спільного із правдою подібні оголошення про легкий заробіток у Інтернеті не мають. Шкода, що очевидні ознаки фейковості таких поширень не зупиняють пересічних громадян – шахраям все одно вдається знаходити нових жертв. Значно почастішали такі випадки у період карантину, про що йдеться у повідомленні Офісі Президента і Кіберполіції.

 

Автор. Світлана Величко

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version