//

Пам’ятник Зеленському та цілодобові тролейбуси – як у Тернополі реагували на фейкові і правдиві повідомлення у соцмережах – дослідження  ТМЦ. ІНФО – Без Брехні

Пам’ятник Зеленському та цілодобові тролейбуси – як у Тернополі реагували на фейкові і правдиві повідомлення у соцмережах – дослідження  ТМЦ. ІНФО

Соцмережі сьогодні стали потужним носієм інформації і… Команда ТМЦ. ІНФО впродовж літа публікувала на сторінках у соцмережах вигадані та правдиві новини, які стосуються подій у місті. Ми не мали на меті обманути чи заплутати читача, а лише відслідкувати, чи перевіряють тернополяни інформацію, чи “сліпо” вірять усьому, що публікують у Інтернеті. Отож, хочемо поділитися із вами своїми спостереженнями.

 

ДОСЛІДЖЕННЯ:

Серед  усіх дописів пост із назвою “На День незалежності у Тернополі пройде військовий парад” був правдивим , і лише один користувач не повірив у його істинність.

 

Натомість фейковий пост про те, що  “Тристоронній годинник перенесуть у інше місце”, судячи із лайків під картинкою, здався більшості користувачів соцмереж правдою.

Очевидно, що тема “картки тернополянина” вже не така актуальна у місті, тож у допис про те, що “Картку тернополянина скасовують”, ніхто не повірив, ну або принаймні публічно про це не заявив.

Так само і не повірили користувачі соцмереж у трохи абсурдний, але тим не менш актуальний пост про те, що “У Тернополі встановлять пам’ятник Зеленському”. Адже тема встановлення оригінальних та не дуже оригінальних пам’ятників у місті не вщухає. Місцеві жителі зрозуміють 🙂

І якщо ми вже зачепили тему пам’ятників, то варто сказати, що саме допис про те, що “У Тернополі демонтовують памятник Пушкіну” назбирав найбільше коментарів, дотепних і не дуже,  а думка з приводу того: правда це чи ні, також розділилася.

Ще одним обговорюваним постом був допис про те, що “У Тернополі громадський транспорт курсуватиме цілодобово”. Ця тема актуальна для міста, адже громадський транспорт і вдень курсує, як завгодно, зокрема, навіть ввечері важко добратися із одного мікрорайону в інший, не те що вже після опівночі.

Судячи із коментарів люди у таке “диво” не вірять, проте про наболіле виговорились)

Трохи обурилися жителі Тернополя посту про те, що “Театральну площу перейменують”. Відразу знайшли винних  у такому “неподобстві”, проте більшість все ж не повірили у цю провокацію.

 Актуальною для тернополян стала тема про те, що “Проїзд у тролейбусах Тернополя знову буде по 4 грн”. Місцеві жителі не проти, проте, судячи із коментарів, не повірили, що таке “щастя” можливе.

І на завершення нашого маленького “експерименту” ми вирішили запитати у тернополян, чи вірять вони, що вхід на пляж “Циганка” зроблять платним?

Цей пост викликав також немале обурення у місцевих жителів. Дехто вже навіть писав про можливу вартість входу, хоча багато користувачів все ж не повірили, що така ситуація можлива.

Отож, підсумовуючи додамо, що краще сім разів перевірити інформацію і не псувати собі нерви всякими фейками і різними “вкидами” у соцмережах та на інших джерелах інформації загалом. Довіряйте лише перевіреним виданням, але і їх про всяк випадок перевіряйте).

 

Автор: Світлана Величко, Тернопільський Медіа Центр

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

 

//
Exit mobile version