//

«Пандемія абортів», яка вбила більше ніж коронавірус | МАНІПУЛЯЦІЯ «на грані» фолу – Без Брехні

«Пандемія абортів», яка вбила більше ніж коронавірус | МАНІПУЛЯЦІЯ «на грані» фолу

Насправді, за даними ВООЗ, яка оприлюднила десять причин, які найчастіше призводять до смерті у світі, абортів серед них немає

«Не такий страшний той коронавірус», – матеріали із приблизно такими меседжами до читача час від часу з’являються у онлайн-виданнях. Часто в них маніпулюють статистикою летальності від Covid-19 та летальності з інших причин.

Такий випадок маємо і цього разу. У онлайн-газеті «Слово про слово» опублікували матеріал, де порівнюють пандемію коронавірусу із, як пишуть автори, пандемією … абортів. З’ясовуємо, чому онлайн-видання маніпулює на такій гострій темі, яка, як то кажуть – «на межі»!  

ПЕРЕВІРКА

«Пандемія, яка вбила більше ніж коронавірус! 10 мільйонів абортів за час карантину». Матеріал із таким кричущим заголовком в онлайн-газеті «Слово про слово». На поточний момент його переглянули майже 20 тисяч користувачів.  

МЕСЕДЖ 1: «На сьогодні, основною причиною смертності серед населення у світі, залишається переривання вагітності»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка оприлюднила десять причин, які найчастіше призводять до смерті у світі, абортів серед них немає.

МЕСЕДЖ 2: «Стосовно кількості переривань вагітності у 2020 році, були зроблені жахаючі висновки: 3 484 800  абортів за місяць. Тобто, за період з березня по травень, було вбито понад 10 млн ненароджених дітей»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Джерелом статистичних даних автори називають сайт Worldometer –  це довідковий веб-сайт, який надає лічильники і статистику в реальному часі з різних тем.

Станом на зараз лічильник вказує на цифру понад 19,5 мільйонів абортів по всьому світу. Проте, як йдеться у поясненні, сайт-лічильник підраховує мимовільні (викидні) та медикаментозні (штучні) аборти.

У матеріалі ж наголошують саме на вбиванні мільйонів ненароджених дітей, тим самим вдаючись до маніпуляції. Окрім того, автори публікації просто вивели середнє арифметичне, підраховуючи кількість абортів за березень-травень. У різні місяці ця цифра з різних причин може бути різною.

МЕСЕДЖ 3: «Аборт – основна причина смерті як у США, так і у світі загалом»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

Як ми вже зазначили вище, аборт не входить у 10-ку найпоширеніших причин смертей за даними ВООЗ. Щодо США, то нагадаємо, що ми спростовували раніше фейкову інформацію про летальність від коронавірусу та абортів у цій країні.

Нагадаємо, що у США аборти дозволені легально. Проте ведення статистики їх кількості у країні не є обов’язковою. Все ж її веде Центр по контролю і профілактиці захворювань. Останні дані відомства по абортах були оприлюднені у листопаді 2019 року. У звіті йдеться про те, що у 2016 році в США було проведено 623 471 аборт. При цьому рівень абортів щороку зменшується. У звіті йде мова лише про одиничні випадки смерті жінок, але напряму їх не пов’язують з абортами – говориться про наслідки, які могли бути викликані операцією.  Додамо також, що на період пандемії у декількох Штатах взагалі заборонили проводити аборти.

Відзначимо, що Центр по контролю і профілактиці захворювань також веде статистику по найпоширеніших  причинах смертей у США. Центр систематизував дані про смерть американців з 1999 по 2018 рік. База налічує понад шість тисяч причин смерті і дозволяє вести пошук за категоріями, серед яких – стать, вік, етнічне походження померлого/загиблого і навіть день тижня, в який була зафіксована смерть.

Щодо останніх даних за 2018 рік, то серед найпоширеніших причин смертей американців абортів немає.

А щодо коронавірусної хвороби, то за даними того ж лічильника Worldometer, то станом на 17 червня у світі померли вже майже 8,3 мільйони людей. Найбільше летальних випадків зафіксували у США – понад 119 тисяч осіб.

Варто додати також, що сайт «Слово про слово» є християнським онлайн-виданням. У християнстві поняття абортів є моральною провиною. Не зважаючи на це, порівнювати статистику летальних випадків від COVID-19 з аналогічною від інших хвороб чи випадків – це маніпуляція.

Як мінімум, це недоречно хоча б з тієї причини, що статистика по  COVID-19 весь час змінюється і уточнюється, а середні показники виведені за короткотривалі періоди і для різних регіонів.

//
Exit mobile version