//

ПАНІЧНИЙ ФЕЙК ПРО «РОЗВОРОТ РАКЕТ НА ПОЛТАВУ І ДНІПРО» – Без Брехні

ПАНІЧНИЙ ФЕЙК ПРО «РОЗВОРОТ РАКЕТ НА ПОЛТАВУ І ДНІПРО»

Уранці 2 квітня в соцмережах почали поширювати наступну інформацію (цитуємо дослівно):

«СРОЧНО!!! Будьте внимательны у этих уебков произошла перегрупировка и они развернули ракеты в сторону Полтавы и обл,Днепра и обл,Кировограда и обл, им слили карты на которых обозначены военные и стратегические объекты этих областей.Теперь на сирену реагировать НУЖНО. Самолеты над этими городами летать будут только РФ.Информация с фронта с передовой.Передавать информацию всем кому возможно, только сообщением не звонить».

 

СПРОСТУВАННЯ

Це повідомлення не лише було опубліковано одним із фб-користувачів о 10:57, коли вже було відомо про нічні ворожі обстріли Дніпропетровщини та Полтавщини. Лише це повідомлення має понад 250 репостів, а отже, ним охоплено чимало людей. Також дослівно це повідомлення почали розсилати в месенджерах – кількість пересилань відстежити неможливо. Спростування цієї інформації з достовірних офіційних джерел ми ще чекаємо. Але багато деталей її подачі викликають підозру і сумнів у достовірності, оскільки:

у цьому повідомленні фраза «развернули ракеты» базується на елементах правди (теоретично їх можливо розвернути) та актуальному досвіді, бо протягом 2 квітня було кілька ударів по об’єктах у Полтавській та Дніпропетровській областях; якщо розбиратися в технічних деталях, то: балістичні ракети неможливо розвернути, бо вони є снарядами і летять за заданою траєкторією; крилаті ракети можуть змінювати траєкторію, або ж «розвертатися», але теж за заданим напрямком; знати про розвертання ракет можуть лише кілька людей, які безпосередньо здійснюють пуск ракети, ніхто крім них (зокрема і на абстрактній «передовій») знати про це не може; отже, технічно це твердження може бути правдивим, але нема підтверджень, що воно таким є;

Отже, загалом ця маніпулятивна інформація, яка містить елементи неправди, спрямована на сіяння паніки.

Будьте уважні, не реагуйте на подібні повідомлення відразу, дайте собі час обдумати їх, порадитися з іншими – скоріше за все, вами намагаються маніпулювати і вибивати вас із рівноваги. Найкращий варіант – дочекайтеся офіційних повідомлень.

Протидійте ворожим російським діям на всіх фронтах, і на інформаційному передусім! Разом переможемо!

Матеріал підготовлено нашими партнерами проекту @Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг

Ще по темі:

//
Exit mobile version