//

Перевірка виплачених субсидій: Юлія Тимошенко спекулює на темі нового законопроєкту №1231 – Без Брехні

Перевірка виплачених субсидій: Юлія Тимошенко спекулює на темі нового законопроєкту №1231

3 грудня лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, у кулуарах парламенту заявила, що напередодні, 2 грудня, 248 народних депутатів підтримали в цілому законопроєкт №1231 «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Політик наголошувала, що на громадян України чекає перевірка правильності виплати пенсій, субсидій, соцплатежів за останні три роки. Ми вирішили перевірити, чи дійсно законопроєкт передбачає здійснення таких заходів.

ТЕЗА 1: Вчора силами фракцій Слуга народу, в тому числі при підтримці й зауваженнях Президента України був проголосований закон, який зобов’язує уряд провести перевірку правильності виплати пенсій, субсидій, соціальних платежів, за останні три роки… Якщо на їх розгляд субсидії наприклад виплачувались не правильно, то за останні три роки людей зобов’яжуть ці субсидії повернути.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА з ознаками маніпуляції

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ

Згідно з законопроєктом №1231 «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» перевірку правомірності державних виплат буде здійснювати спеціалізований орган. Верифікація, тобто перевірка, буде проводитись у три етапи.

Перший – це превентивна верифікація. Вона запускається, як тільки людина звернутися за державною допомогою. Під час верифікації аналізується інформація про людину, її заробіток та статки, яка міститься у реєстрах та електронних баз даних. На основі цієї інформації орган визначає, чи має людина право на державні виплати та яким повинен бути їх розмір. Цю перевірку фактично зараз і здійснюють органи соцзахисту при призначенні чи не призначенні субсидій.

До другого етапу перевірки належить поточна верифікація. Так, передбачається систематична перевірка інформації, яка міститься в реєстрах та базах даних на предмет змін соціального, фінансового, майнового стану людини, що може впливати на розмір нарахувань та державних виплат.

Останній етап – ретроспективна верифікація. Вона буде проводитися після завершення періоду виплат, протягом наступних трьох років. Якщо з’ясується, що вам платили «даремно», законопроєктом передбачили повернення громадянином неправомірно отриманих виплат до державного бюджету. Прийняти відповідні рішення може лише орган, який здійснює державні виплати. На основі отриманої інформації під час перевірки та рекомендацій від органу, який здійснював верифікацію, рішення можуть бути такі:

До державних виплат, згідно з законопроєктом належать пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інші виплати, що здійснюються коштом  державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Роз’яснення щодо законопроєкту, про верифікацію та моніторинг державних виплат раніше опублікували на сайті Міністерства фінансів України.

Таким чином, в Україні справді перевірятимуть законність отримання державних виплат та нарахувань громадянами за період трьох останніх років. Однак, ця новина – не нововведення.

Нещодавно заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко заявив, що, наприклад, перевірки надання субсидій проводиться і зараз, коли громадянин подає документи до органів соцзахисту. Ще у 2016 році Кабмін затвердив порядок здійснення верифікації та моніторингу пенсій, соцдопомоги, пільг, субсидій, інших соціальних виплат. Документ передбачав створення аналітично-інформаційної системи для перевірки даних отриманих від громадян при призначенні державних виплат. В основі нового законопроєкту також лежить перевірка інформації, яку містить інформаційно-аналітична платформа.

Тож, на життя українців, яким раніше вже проводили перевірку при призначенні виплат, прийнятий законопроєкт не матиме великого пливу, а отже, і не пророкує великих змін для тих, хто отримує державні виплати та нарахування.

 

.

//
Exit mobile version