//

Плани пропаганди кремля про розгортання ІПСО проти конкретних військових бригад та регіонів – Без Брехні

Плани пропаганди кремля про розгортання ІПСО проти конкретних військових бригад та регіонів

Протягом повномасштабного вторгнення, російська пропаганда постійно модернізує способи і алгоритми просування своїх наративів, шукає вразливі теми. Такі спроби не є хаотичними, а навпаки системними. Як правило, навколо вибраного об’єкту розгортається інформаційно-психологічна спецоперація із низки фейків, системних вкидів. Як стало відомо днями, кремлівські інформаційні війська планують ІПСО проти окремих бригад та регіонів. Деталі – у матеріалі.

 

Росіяни планують створити телеграм-канали, зокрема українською мовою, які будуть замасковані під регіональні українські канали або під канали окремих військових бригад. Особливістю цих каналів буде наявність  зворотного зв’язку. Так ворог буде намагатися зібрати інформацію про самих українців – користувачів, які відреагують на інформації у таких каналах.

На першому етапі ці канали набиратимуть аудиторію розважальним та інформаційним контентом. Далі завуальовано просуватимуть ворожі наративи, до прикладу: «Захід більше не допомагатиме Україні», «в Україні розкол між політичним і військовим керівництвом», «корумпована верхівка України розкрадає все, треба уникати мобілізації», «бути дезертиром – це розумно та Україна приречена на поразку у війні».

«Також ці канали планують поширювати діпфейки для дискредитації політичного та військового керівництва України», – про це повідомив Центр протидії дезінформації, який і виявив інформацію про підготовку пропагандистами москви такої ІПСО,

Це вже далеко не перша подібна операція, дані про яку виявляли розслідувачі або фактчекери. Так днями ми повідомляли про те, що, розслідування аналітиків виявило таємну операцію російського впливу, спрямовану на звинувачення Резнікова та всього українського уряду у корупції.

Кампанія передбачала публікацію відео принаймні сімома мовами зі звинуваченнями Резнікова у купівлі розкішних особняків і автомобілів, натякаючи, що він і український уряд загалом отримували прибуток від війни.

Міністр оборони Олексій Резніков подав у відставку у вересні 2023 року на тлі кількох корупційних скандалів у Міноборони щодо закупівлі продуктів для ЗСУ за завищеними цінами. Тоді декілька вищих чиновників міністерства отримали підозри в розкраданні коштів. Однак причетність Резнікова не була доведена. “Моя совість абсолютно чиста”, – заявив Резніков, подаючи у відставку.

Корупцію в українському уряді називають серед головних причин політики у США та ЄС, які є противниками надання Україні військової допомоги та фінансової допомоги.

Сама компанія TikTok описала це як найбільшу інформаційну операцію, коли-небудь виявлену на платформі, і вважає її російською таємною операцією.

DFRLab розпочала розслідування з підозрілої активності в іншій соціальній мережі – Х (колишня Twitter). У липні тут одна за одною з’являлися публікації відео з TikTok, націлених на Резнікова.

Про інші деталі операції можна дізнатися на нашому сайті за посиланням: http://surl.li/onldu

//
Exit mobile version