//

Подарунок від ЗЕ-команди –  подорожчання «комуналки» | МАНІПУЛЯЦІЯ, НЕПРАВДА – Без Брехні

Подарунок від ЗЕ-команди –  подорожчання «комуналки» | МАНІПУЛЯЦІЯ, НЕПРАВДА

Проте, що українці отримають цієї осені черговий подарунок від Зе-команди у вигляді підвищення тарифів на комунальні послуги,  останніми днями активно пишуть у соцмережах Facebook і Twitter.  Принаймні, ми зустріли декілька схожих дописів.

Що це: проста арифметика напередодні опалювального сезону, який понесе суттєві витрати із сімейного бюджету, особливо серед тих, хто не отримує житлову субсидію, чи чергова побрехенька напередодні місцевих виборів – з’ясовували фактчекери.

ПЕРЕВІРКА:

Осінній подарунок, про який пишуть користувачі соцмереж, українці матимуть у вигляді зростання тарифів на «комуналку». Називають навіть конкретні цифри, а саме: газ здорожчає на 45%, світло – на 86%, вода – на 47%.

Ну що ж, давайте розбиратися у цих «сюрпризах» за порядком.

Газ

Що стосується тарифу на газопостачання, варто врахувати, що вартість газу залежить від компанії, що надає послуги. Так, тариф у вересні по країні складає в межах 4,40-6,90 грн /м³ разом із послугою доставки. При цьому у серпні газ вартував 5 -7, 90 грн/м³. Тобто здорожчання склало 14-15%ю

Що ж стосується тарифів на наступні місяці, що включатимуть опалювальний сезон, то наразі на сайті Кабміну немає інформації з приводу того, скільки вартуватиме «блакитне паливо» у жовтні.

Зі «свіжої» інформації – заява прем’єр-міністра Дениса Шмигаля в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу «Україна 24», де він говорить, що у наступному опалювальному сезоні комунальні платежі можуть зменшитися через зниження цін на газ.

Світло

Тепер – з приводу тарифів на електроенергію. Останнім часом навіть українські видання підхоgили інформацію про здорожчання, і навперебій писали, що з 1 жовтня зросте вартість світла.

Проте Міністерство енергетики України спростувало ці новини від ЗМІ. Більше того, у Міненерго заявили, що до кінця року тарифів переглядати не будуть.

«В засобах масової інформації поширюється недостовірна інформація щодо підвищення тарифів на електричну енергію для населення з 1 жовтня поточного року. Міненерго та Уряд неодноразово наголошували, що в умовах складної соціально-економічної ситуації ціна електричної енергії для населення до кінця поточного року залишатиметься незмінною», – йдеться у повідомленні.

Вода

Тариф на водопостачання востаннє в Україні піднімали 5 лютого 2020 року. Тоді в залежності від регіону вони зросли на 15-20% . У Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прогнозували, що це буде єдине подорожчання у році. Наразі на сайті НКРЕКП не має інформації, яка б повідомляла про підвищення тарифів у найближчий час.

 

ВИСНОВКИ:

Тобто практично осінніх «сюпризів» з шаленим подорожчанням ключових тарифів на українців не чекає – вартість деяких послуг зросте в межах 15%, а інших залишиться незмінною.

 

Авторка: Світлана Величко

 

//
Exit mobile version