//

Польща «повстала» проти обов’язкової вакцинації | ФЕЙК, НЕПРАВДА – Без Брехні

Польща «повстала» проти обов’язкової вакцинації | ФЕЙК, НЕПРАВДА

«Протесты в Польше против обязательной вакцинации. Весь мир просыпается – но телевидение КОНЕЧНО не передает это. Процесс пробуждения начался!» – саме так стверджується у вірусному повідомленні, підкріпленому відповідним відео (яке має 6,9 тисяч поширень). На тлі актуалізації теми вакцинації громадян, активізувалися і фейкмейкери, що дискредитують ідею масового щеплення. Цього разу «повстала Польща». Так, відео дійсно було знято у цій країні. Проте йому майже три роки! І до теми коронавірусу – звісно – воно не має ніякого відношення.   

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

СПРОСТУВАННЯ

Насправді, масові демонстрації, які показано на відео відбулися у Польщі у 17-20-тих числах липня 2017 року. Напередодні протестів Депутати польського Сейму (нижньої палати парламенту) проголосували за прийняття поправок до закону про діяльність Верховного суду, підтримавши законопроект правлячої партії «Закон і справедливість» (закон приймався в рамках загальної судової реформи).

Проте, це не сподобалося опозиції – депутатам трьох партій «Громадянська платформа», «Новочесна» і «Польської селянської партії». Вони назвали документ «замахом на судову систему» – прийнятий законопроект підсилює вплив президента на Верховний суд і зменшує роль міністра юстиції.

Невдоволення опозиційних депутатів підтримали прості громадяни і вийшли на вулиці з акціями протесту. Про ці події (та їх наслідки) детально писали західні ЗМІ такі як CNN, The Guardian, Reuters, DW. За різними оцінками тоді на вулиці вийшло від 14 до 50 тисяч маніфестантів у різних містах. Під тиском «вулиці» президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на законопроекти, що викликали збурення у суспільстві.

Що характерно – протести продовжувалися і у нічний час, то ж люди (як то видно на відео) запалювали ліхтарики і свічки, що стало своєрідним візуальним атрибутом даного протесту і по якому можна ідентифікувати подію липня 2017 року.

В той же час, реальні акції протесту (вірніш – остання з них)  проходили у Варшаві 16 травня під зовсім іншими гаслами: «Робота та хліб» та «Коли знову буде нормально». Про це повідомляє Reuters.

Протестуючі, які протягом останніх тижнів неодноразово збиралися у Варшаві, виступають за ще більш активне зняття карантинних  обмежень, які вже Польща почала впроваджувати.

Такі акції у різних країнах – звичне явище останніх місяців. Ми вже писали, що протести проти заборон і обмежень на час карантину регулярно проходили у різних містах США, Бразилії, Франції, Німеччині, Росії у нас в Україні. Проте, всі вони мали локальний характер, кількість учасників коливалася від 500 до декількох тисяч. Не зважаючи на те, що тригером заходів був карантин, протестувальники виступали під різними гаслами і з різними вимогами. Так в Україні мітингували фермери і представники малого бізнесу, вимагаючи рівних з великим бізнесом умов роботи у період епідемічних обмежень. У Німеччині громадяни відстоювали свої конституційні свободи, які, на їх думку, були порушені карантинними протоколами.  

До речі, сторінка через яку у мережі Facebook, поширене відео з «протестами у Польщі», має всі ознаки фейкової – відсутні персональні дані та фото користувача, невелика кількість «друзів» (серед яких аналогічні сторінки), стрічка наповнена репостами серед яких часто попадаються посилання на різну конспірологічну тематику.

Висновок

Відео, яке поширене у вірусному повідомленні ілюструє події в Польщі, які відбулися у 2017 році на тлі політично-парламентської кризи.

У Польщі дійсно днями (16 травня) відбулися протести, але не численні, і не проти вакцинації – громадяни мітингували за більш скорше зняття карантинних обмежень

//
Exit mobile version