//

«Пожежа» на Новошахтинському НПЗ – де правда, а де вигадки про удар українських дронів – Без Брехні

«Пожежа» на Новошахтинському НПЗ – де правда, а де вигадки про удар українських дронів

 Сьогодні зранку однією з топових, стала новина про «пожежу» на Новошахтинському нафто-переробному заводі (НПЗ) у Ростовській області рф. Одразу слід зауважити, що протягом квітня і частково травня на теренах рф досить часто ставалася подібна «бавовна». І за масштабністю вона інколи була співставна з подіями на НПЗ. Проте, саме сьогоднішню – «рознесли і поширили» аж занадто активно і гучно, що викликає запитання. Ми зібрали оприлюднені на поточний час заяви та меседжі та спробували розібратися де там правда, а де вигадка.

 

МЕСЕДЖ 1. ПЕРШОДЖЕРЕЛА ПОВІДОМЛЕННЯ – РОСІЙСЬКІ

На поточний момент, українська сторона – ні військові, ні цивільні державні представники ніяк не коментують ситуацію з «пожежою» на Новошахтинському НПЗ. І тут нічого дивного. Коли активно лунала «бавовна» у вже згаданих квітні-травні офіційні представники України реагували так само, як і на сьогоднішню подію – не коментували і не брали відповідальності. Така позиція абсолютно виправдана в умовах війни. Неофіційно в блогерських кругах ходили розмови і про партизан, і про диверсантів, і про підпільний спротив… Але то все залишалося на рівні чуток.

Інформацію про «надзвичайну ситуацію» на НПЗ, яку одразу охрестили «ударом українських безпілотників», та відповідне відео, спершу поширив російський телеграм-канал – «Ваza». Далі повідомлення підхопили інші топові телеграм канали, наприклад, Nexta, тг-канали топових російських медіа – РИА «Новости», НТВ і паралельно інфа з’явилася на самих сайтах видань, та на рупорі рф – «ТАСС».

Звичайно, що далі ширити «добру новину» почали українські популярні телеграм канали – «Гончаренко», «STERNENKO», та медіа – від «Страни.юа», до «Espreso «і «5-го Каналу».

Але головне – сама ситуація та її деталі нам відомі виключно з російських ресурсів. Відповідно робимо висновки про її достовірність.

МЕСЕДЖ 2. ПО НПЗ ВДАРИЛИ УКРАЇНСЬКІ БЕЗПІЛОТНИКИ. АЛЕ ЯКІ?

І цей «факт» найцікавіший у версії «пожежі» на Новошахтинському НПЗ.

Версію про те, що це саме «український» БПЛА можна почути на відео, яке зняли очевидці від появи у небі літального апарату, до того, як він падає на конструкції заводу. Ну а далі ця «гіпотеза» почала розкручувалися на «офіційному» рівні:

«ТАСС со ссылкой на источники в местных органах власти сообщает, что пожар начался после того, как в конструкции завода врезался украинский беспилотник.

“Перед пожаром сотрудники завода заметили беспилотник украинский. Он врезался в конструкции завода, после чего произошли взрыв и пожар”, – сказал собеседник агентства.

Источник агентства в силовых структурах добавил, что над территорией завода пролетели два украинских беспилотника.

 Позднее о том, что на территории завода обнаружены фрагменты двух летательных аппаратов, заявил губернатор Ростовской области Василий Голубев.

 “По одной из версий, пожар возник в результате атаки БПЛА (беспилотный летательный аппарат) по техническим установкам завода. На территории завода обнаружены фрагменты двух беспилотников. Работа завода приостановлена. Идут следственные мероприятия”, – написал он в своем телеграм-канале». http://surl.li/cgpnq

Ну тобто, щоб ви зафіксували – від губернатора області до ТАСС – всі посилаються на свідчення очевидців (хто вони були – невідомо), які «наглазок» встановили, що БПЛА точно український і точно залетів з української сторони. Деталей, які б свідчили про українське маркування або ідентифікацію уламків, як таких, що належать безпілотникам, що експлуатуються ЗСУ – немає. Так само, ніхто не наводить інші версії слідства – губернатор же сказав, що по одній з версій.

Згодом «Русская служба ВВС» (до якої до речі є питання з приводу достовірності низки публікацій) поширює інформацію із посиланням на невідомих експертів «українського» ресурсу Ukraine Weapons Tracker, що тим БПЛА, що «жахнув» по НПЗ міг бути український PD-1 и PD-2. «Фахівці» заявляють, що корисне навантаження обох дронів – 22 кг. Але вони могли бути модифіковані, щоб нести ще більший заряд. http://surl.li/cgpjl

Проте такі дані не відповідають дійсності. PD-1 – дійсно БПЛА українського виробництва. Але, по перше, він розроблявся, як розвідувальний апарат. По-друге, за даними Аrmyinform, корисне навантаження апарату – 10 кг. http://surl.li/cgpkc

Аналогічна ситуація і з його наступником PD-2 – як повідомляє DEFENSE EXPRESS, корисне навантаження цієї модифікації – 11-19 кг. http://surl.li/cgpko

Тобто фахівці трохи дали маху у знанні технічних можливостей БПЛА.

Згодом і представники виробника цих дронів – компанія Ukrspecsystems – оприлюднили заяву, що на поширеному відео не їх апарат. Крім невідповідності деталей хвостової конструкції, виробники заявили, що використовувати їх вироби у якості дрону-камікадзе (а саме в такому варіанті була здійснена «атака» на НПЗ) – недоцільно, вони приносять значно більше користі під час розвідки та коригування вогню.

Ближче до обіду у російських виданнях почали поширювати інформацію, що дроном-камікадзе міг бути або Bayraktar TB2, або китайський Mugin-5 Pro. http://surl.li/cgpml

Але українські експерти того ж видання DEFENSE EXPRESS, спростували і цю версію – за візуальними конструктивними ознаками це ні Bayraktar TB2, ні Mugin-5 Pro (китайський БПЛА взагалі є цивільним і може не мати достатньої дальності і захищеності). Експерти, припустили, що «нападник на НПЗ» – це оригінальна українська розробка, інформація про яку не доступна в публічному просторі. http://surl.li/cgpmh

МЕСЕДЖ 3. НОВОШАХТИНСЬКИЙ НПЗ НАЛЕЖАВ МЕДВЕДЧУКУ

Це дійсно так. Але якщо бути більш точним – то співвласниками заводу  була дружина медведчука – оксані марченко, та дружина компаньйона кума п…на – тараса козака – наталія лавренюк. Про це говорив сам медведчук в одному з інтерв’ю телеканалу NewsOne: «Оксана Марченко, моя дружина, не займається бізнесом. Вона володіє бізнесом, а керую ним я…» http://surl.li/cgpmr

ВИСНОВОК

Ще по темі:

//
Exit mobile version