//

Позитивний фейк про захоплення в полон «бурята», який катував українського військового – Без Брехні

Позитивний фейк про захоплення в полон «бурята», який катував українського військового

Днями у мережі поширився вкид, про те, що нібито під час контрнаступу ЗСУ на Харківщині було захоплено у полон саме того «бурята», який катував українського полоненого. Відео із кадрами кастрації військового тоді підірвали мережу. І ось нібито звістка, що карма знайшла ката. Проте, нажаль і поки – це не відповідає дійсності.

 

Як аргумент доказу, що вбивцю було захоплено в полон демонструється здвоєне зображення – на одній його частині той самий окупант у «знаменитому» капелюху, по якому його потім і ідентифікували. На другій – чоловік з монголоїдними рисами обличчя у військовій формі та шоломі, який лежить на піддоні на роклі – спеціальному візку для перевезення вантажів на піддонах.

Проте, між цими двома персонажами немає нічого спільного – це зовсім різні окупанти.

Той другий, який ніби той самий кат, насправді сумнозвісний «бурят», якого взяли в полон ще у лютому 2022 року на початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Відео з допитом солдата, який дійсно заявив, що він бурят з’явилося 28 лютого у телеграм-каналах. Потім його поширили і деякі українські медіа.

Цей ролик і досі можна знайти в Youtube за запитом «полонений бурят». http://surl.li/czqdj

Слід зауважити, що у «позитивному фейку» про начебто захоплення того самого вбивці, міститься помилка, яка була характерна для перших спроб встановити особу ката. Після поширення відео, на вбивцю почали, як кліше вішати, що то наче бурят (за монголоїдним типом обличчя). Проте, це було на рівні пліток.

Потім його помилково ідентифікували, як жителя міста Еліста (республіка Калмикія в РФ) віталія арошанова, що внесений навіть до переліку злочинців на сайті «Миротворець». http://surl.li/czqko

Крапку в історії з ідентифікацією поставили розвідувачі Bellingcat. Вони дійсно встановили реальну особу вбивці у капелюху, як тувинця Очур-Суге Монгуша. http://surl.li/czqmi

Тож, нажаль поки реального злодія ще не схоплено і не покарано. Проте, ми впевнені, що цей момент обов’язково прийде. А публікація, що обула нині поширена – фейк, хоча і позитивний.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version