//

Міністерство фінансів про кредитні рейтинги України – правда чи маніпуляція? (оновлено) – Без Брехні

Міністерство фінансів про кредитні рейтинги України – правда чи маніпуляція? (оновлено)

На офіційному сайті відомства 09 серпня 2019 року було опубліковано новину «Японське кредитне рейтингове агентство R&I підвищило рейтинг України з CCC+до B». Її згодом передрукували, з посиланням на Мінфін, на порталі Кабінету міністрів України.

Крім того подану саме Мінфіном інформацію активно поширювали вітчизняні ЗМІ – зокрема Укрінформ, Економічна правда, Дзеркало тижня, УНІАН, РБК-Україна.   

Аналіз першоджерела (прес-релізу на сайті кредитного агентства R&I) та прес-релізу Мінфіну України показав наявність розбіжностей, що можуть містити ознаки маніпуляцій. Крім того, статус згаданого кредитного агентства викликає ряд запитань.

Джерело: офіційний веб-сайт Міністерства фінансів України.

МЕСЕДЖ: «Аналітики агентства відзначили, що показник державного боргу до ВВП зменшився з 69,2% станом на кінець 2016 року до 52,3% станом на кінець 2018 року».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА / ФАКТИЧНА ПОМИЛКА – некоретність поданнях даних

ДОКАЗИ ТА АРГУМЕНТИ:

Повний текст публікації на сайті R&I виглядає так (див. скрін-шот нижче).

Джерело: сайт кредитного агентства R&I.

У ньому зазначено два показники відношення обсягу державного боргу України до її ВВП:

– державний борг (52,3% ВВП);

– державний і гарантований державою борг (60,9% ВВП).

Гарантований державою борг – кошти, залучені державними підприємствами під гарантії держави. Перелік цих підприємств та обсяг залучених ними коштів можна подивитись в окремому розділі на сайті Міністерства фінансів України.

Міністерство фінансів України маніпулює – воно процитувало показник лише державного боргу у 52,3%  (тобто без державних гарантій).

Разом з тим, на сайті міністерства розміщено довідку про стан державного боргу України на 31.12.2018 року. Там він вказаний якраз із урахуванням державних гарантій (гарантованого державою боргу).


Джерело: офіційний сайт Міністерства фінансів України.

Якщо взяти всю суму боргу (разом з гарантіями) – 2168,63 млрд.грн і прирівняти її до ВВП за 2018 рік (3558,71 млрд.грн – за даними Держстату), то вийде якраз озвучена агентством R&I цифра 60,9%.

Щодо самого рейтингового агентства R&I – його статус не підтверджено зокрема:

– SEC (Комісією з цінних паперів і бірж США) – спеціальним агентством, керівник якого призначається президентом США та погоджується Сенатом;

– ESMA (Європейською організацією з цінних паперів та ринків) – фінансовим регулюючим органом Європейського Союзу.

Єдине японське кредитне агентство, статус якого підтверджений SEC і ESMA – Japan Credit Rating Agency, Ltd. Посилання уряду України на невизнані у фінансовому світі кредитні агентства не додає авторитету країні.

Тут одразу згадується «урочисте» підписання українськими урядовцями інвестиційного проекту «LNG-термінал» з іспанським лижним інструктором, а також використання Світовим банком даних Держстату України, що були взяті ним з неофіційного сайту-дзеркала.

 

Автор: Костнянтин Денисов, кандидат економічних наук

//
Exit mobile version