//

ПРАВДА І МАНІПУЛЯЦІЇ про скасування міжнародними авіакомпаніями польотів до України  – Без Брехні

ПРАВДА І МАНІПУЛЯЦІЇ про скасування міжнародними авіакомпаніями польотів до України 

Вчора в ЗМІ вчергове з’явилися новини про скасування рейсів багатьма авіакампаніями. Зокрема йшлося про Lufthansa, яка вже раніше забирала свої літаки на ніч з Україні, пояснюючи це ніби-то зміною розкладу. БезБрехні розібралися що з цього правда.

 

Станом на 22 лютого польоти до України скасували 10 міжнародних авіакомпаній:

– KLM припинила польоти з 13 лютого, спочатку на 5 днів, але пізніше скасувала всі польоти аж до 24 лютого. Наразі дата відновлення рейсів невідома, пасажирам пропонують ознайомитися з опціями ребукінгу (перезамовлення);

– авіакомпанії групи Lufthansa припинили польоти на період з 21 по 28 лютого; ідеться про рейси до Києва та Одеси, а також прямі рейси Austrian Airlines, SWISS та Eurowings ; рейси до Львова залишаються у розкладі;

– норвезька SAS скасувала рейси Київ – Осло з 22 по 27 лютого;

– Air France скасувала рейс Київ – Париж на 22 лютого;

– також скасовано або перенесено рейси лоукостера Vueling, Air Astana та Air Arabia;

– WizzAir не поспішає відновлювати 16 рейсів до Києва, Харкова, Одеси та Львова

– RyanAir вилучила із системи бронювання рейси до Харкова та Херсона, про що користувачі повідомляли ще два тижні тому.

В усіх випадках офіційна інформація для пасажирів дуже обмежена: короткі повідомлення на сайті авіакомпаній містять лише інформацію про скасування та пропозицію звернутися до сервісного центру. Дати відновлення польотів не вказані.

 

Єдиним винятком є заява речника SAS Джона Екхофа:

“У зв’язку з ситуацією між Росією та Україною та її можливим впливом на аеропорти та повітряний простір SAS щойно вирішила скасувати SK4298/99 у вівторок, 22 лютого”.

Водночас Люфтганза розіслала пасажирам сповіщення, у якому повідомляє, що скасування рейсів пов’язане зі складною ситуацією щодо коронавірусу. Ми не можемо стверджувати, із чим саме пов’язане таке рішення, однак про його маніпулятивність  свідчать наступні факти:

– рейси до Львова не скасовані;

– ще наприкінці січня Люфтганза заборонила літакам залишатися на нічну стоянку в Києві і перенесла рейси таким чином, щоб екіпаж залишався на українській території якомога менше;
– дочірня Swiss Airlines відмовилася від використання українського повітряного простору для транзитних польотів;

– захворюваність на ковід в Україні уже йде на спад, до того ж, до перельотів допускаються лише вакциновані пасажири та пасажири з негативними ПЛР-тестами;

– на початку епідемії, у 2020 році, Люфтганза справді скасовувала рейси – спочатку тільки до Китаю, а згодом скасувала взагалі усі перельоти. Після відновлення сполучення авіакомпанія встановлювала обмеження для пасажирів, а не до конкретних рейсів.

 

Яких заходів вживає Україна, щоб забезпечити регулярне авіасполучення?

Перш за все, уряд на позачерговому засіданні 14 лютого погодив резервування 16,6 млрд гривень для забезпечення страхування літаків, які перебувають у лізингу – у відповідь на посадку літака рейсу Фуншал – Київ авіакомпанії SkyUp у Кишиневі. Тоді власник повітряного судна заборонив літакові входити в повітряний простір України з огляду на можливі воєнні дії внаслідок російської агресії.

Урядовці також виступили із заявою, що український повітряний простір залишається відкритим, а аеропорти продовжують працювати за звичайним графіком. Станом на сьогодні спільні рейси, від яких відмовилися міжнародні авіакомпанії, передані МАУ та іншим авіакомпаніям Star Alliance, зокрема, Turkish Airlines та польській LOT.

Продовжують регулярні польоти до України такі авіакомпанії як Air Arabia, Flydubai, Czech Airlines, Ryanair, Qatar Airways Company, TAP Portugal та українські Azur Air Ukraine і Wind Rose. Утім, за даними сервісу FlightRadar24, принаймні деякі рейси тепер летять за довшими маршрутами, входячи в український повітряний простір поза Чорним морем.

Авторка. Ольга Покотило

Ще по темі:

//
Exit mobile version