//

Правда про спробу заборонити Старлінк для громадян – Без Брехні

Правда про спробу заборонити Старлінк для громадян

Днями в Інтернеті з’явився скріншот частини документа, в якому Держкомісія забороняє використання інтренету від Старлінка громадянам. Спеціалізоване медіа AIN.ua та «Лабораторія цифрової безпеки» підтвердили, що це був справжній документ, який розіслала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК).
Starlink — проєкт американської компанії SpaceX щодо розробки високопродуктивної супутникової платформи для виготовлення супутників зв’язку та запусків великої їх кількості (сузір’я) у космос. Система надає доступ до широкосмугового інтернету у будь-якій точці планети.
Ще на початку повномасштабної війни, Ілон Маск відповів на прохання Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова про доступ до супутникового інтернету та дозволив постачання обладнання до України.

І ось держава буквально за кілька місяців вже вирішила «порегулювати» непідконтрольний інтренет

Ця інформація звісно ж викликала критику і обурення. В першу чергу, Stralink використовують не лише військові, а й волонтери, лікарі та інші цивільні. А ще це важливо для журналістів, які в тому числі фіксують воєнні злочини російської федерації. Окрім того облік терміналів в додатковому «реєстрі» дасть змогу росіянам дізнатися про кількість і розташування обладнання у військах.
В телеграм каналі Держспецзв’язку пояснили таке рішення тим, що “Масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, окрім об’єктів критичної інфраструктури, наразі обмежене”.
Але зауважують, що таке рішення тимчасове, а заборони геть не штучні:
“Ця проблема є тимчасовою і пов’язана з новизною техніки від SpaceX. Для зняття цих обмежень потрібно провести розрахунки та низку досліджень, які продемонструють, наскільки робота терміналів на частотах, які вони використовують, може вплинути на роботу інших користувачів. Після підтвердження безпеки використання терміналів Starlink, вони можуть бути допущені до масового використання”, – йдеться у повідомленні. Проте як довго будуть тривати ці обмеження та розрахунки — невідомо. Інше питання — а чи дійсно заважав супутниковий зв’язок радіорелейному обладнанню? Чисто в теорії — ні.
Ось що пояснює експерт з цифрової безпеки, Павло Білоусов:
“​​В теорії, масове використання Старлінків може заважати роботі радіоелектронним системам ЗСУ, але я дуже сумніваюся, що на практиці таке може бути, бо випромінювання вузьке та направлене вгору.
Та обрати саме таке місце для тарілки, щоб вона заважала — як виграти в лотерею — дуже мало шансів. Скоріше за все, проблема надумана.
Щодо масовості — також є питання. Зараз в Україні 10000 терміналів, — це майже нічого. Плюс вартість — 500 дол. за комплект обладнання та 100 дол. в місяць абонплата (для звичайних користувачів) — про яку масовість може йти мова, коли у нас інтернет (дротовий / мобільний) — до 10 дол. / місяць та доволі непогане покриття. Якщо й будуть купувати, то переважно компанії та як запасний варіант”.

Зробити зі зради перемогу вирішив міністр цифрової трансформації

Михайло Федорів у себе в телеграмі 20 квітня заявив, що вони “роблять швидкі кроки для повноцінної легалізації використання технології Starlink в Україні”.

І дозволив Старлінк усім:

“На період дії режиму воєнного стану використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink дозволяється усіма категоріями користувачів”.

В Держспецзв’язку також швидко перевзутися і всіх заспокоїти:
“Кілька годин тому за ініціативи Держспецзв’язку у співпраці з командою Віцепрем’єр-міністра України Михайла Федорова національний регулятор ухвалив рішення, яке дозволяє на період воєнного стану використовувати термінали Starlink усім охочим, в тому числі й пересічним громадянам, органам влади і підприємствам будь-якої форми власності.

До ухвалення цього рішення теж не було жодних заборон, але були нормативні обмеження щодо використання таких пристроїв. Сьогодні завдяки роботі спільної команди ми ці обмеження усунули. Ми забезпечили всі правові підстави, щоб користуватися супутниковим інтернетом і не переживати про те, що ви робите це поза правовим полем”, – зазначив на брифінгу голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Тобто виявляється, що Старлінк вже не становить загрозу роботі радіорелейного обладнання українських військових. Чи після усунення «нормативних обмежень» і технічні проблеми усунулися автоматично? А як же низка досліджень та розрахунків безпечності використання? Чи це була уявна «небезпека» яка усувається видачею дозволу від Комісії.
Але «перемога» все ж є тимчасовою: дозвіл надано лише на час воєнного стану.
На думку Павла Білоусова, заява щодо того, що зараз (у воєнний час) можна всім користуватися, скоріше за все для того, щоб формально не виконувати вимогу випробування та сертифікації.
“Це як з тим, що під час воєнного стану дозволили не вказувати інформацію про продукт українською мовою, щоб пришвидшити постачання, хоча, у мирний час – це неможливо та такі продукти не могли би бути на полицях в магазинах”, – пояснює він.
Системи Сталінку – це нова для нас технологія, яка швидко з’явилася у нас в країні через повномасштабну війну. Звичайно, з цими технологіями треба ще розбиратись та внормовувати: навіть радіо-частоти внормовані – існує нормативно-правовий акт, яким регламентується розподіл смуг радіочастот радіослужбам в Україні і розподіл на смуги спеціального та загального користування.
Але ми також знаємо, що СБУ регулярно намагається «зарегулювати» інтернет за зразком росії. Неодноразово подібні законопроекти вдавалося відхилити лише завдяки широкому розголосу.
Отож також в теорії такі спроби регулювати всю ситуацію зі Старлінком можуть вилитися в тому числі в спроби контролювати інтернет по типу росії.
“Наприклад, Федоров анонсував побудову наземної станції Старлінку в Україні, наші можуть висунути ряд вимог, зокрема й про блокування. Дивлячись, як це буде юридично проходити. Сумніваюся, що Старлінк на це піде. Бо це репутаційно, напевно, не дуже красиво виглядає, а український ринок не буде (поки) вартий тих репутаційних втрат”, – зауважує Павло Білоусов.
Отож висновок такий: зрада скасовується. Поки. Але тримаємо руку на пульсі.

Ще по темі:

//
Exit mobile version