//

ПРАВДА про те, що Ліна Костенко НЕ «вітала» з так званим «днем доньки» 25 квітня – Без Брехні

ПРАВДА про те, що Ліна Костенко НЕ «вітала» з так званим «днем доньки» 25 квітня

Українським сегментом фейсбуку та загалом Інтернету 25 квітня знову шириться поздоровлення з днем доньки. Рано-вранці про це написав сайт ТСН, через кілька годин із цим «святом» своїх 800 тисяч підписників привітала навіть фейсбук-сторінка Ліни Костенко. Уже неодноразово різні сайти пояснювали: день доньки в Україні святкують 12 січня. А 25 квітня не варто розсилати і постити «веселі картинки» до цього «свята», як мінімум щоб не потрапляти у російське інформаційне поле. У чому справжня суть цієї дати – розберемося детальніше.

«Так багато на світі горя, люди, будьте взаємно красивими! 25 квітня – день доньки!» – такий пост із хештегами був опублікований на фейсбук-сторінці «Ліна Костенко» 25 квітня. Через 5 годин після публікації він мав понад 2,5 тисячі репостів, 4,7 тисячі лайків і до сотні коментарів. Переважно коментатори постять картинки або слово «амінь», хоча можна лише здогадуватися, яким боком це слово стосується доньок.

Треба зауважити, що в описі до сторінки чітко вказано, що це – «неофіційна сторінка поціновувачів та прихильників, що присвячена творчості геніальної поетеси». Отже, цей пост не відображає позицію Ліни Костенко, і це бажано було б враховувати тим 2,5 тисячам користувачів/ок, які поширили цю інформацію.

Одна з користувачок, кінознавиця Алла Міліневська, зробила зауваження адмінам у коментарях, зазначивши, що це російське свято. Ми перевірили цю інформацію та з’ясували, що це правда лише частково.

 

Деякі російські ресурси подають 25 квітня як день доньок, виводячи походження цього «свята» від… американського Дня праці доньок і синів (подаємо інформацію з російського сайту в перекладі українською): «Своєю появою дата завдячує американській події (четвертий четвер квітня — День праці дочок та синів), у який батьки приводять дітей до себе на роботу, влаштовуючи своєрідні дні відкритих дверей. Варто зазначити, що в деяких країнах батьки цього дня змушують дітей працювати, змалку прищеплюючи нащадкам інтерес до праці».

Завдяки пересічним американцям нам вдалося підтвердити, що в Америці четвертого четверга квітня таки святкують День праці доньок і синів, який називають «Take Our Daughters And Sons To Work Day» або «Take Your Child to Work Day». http://surl.li/bvsga

Відзначили його вперше у Нью-Йорку 22 квітня 1993 року з ініціативи фонду «Ms. Foundation for Women». Відтоді цей день відзначають зазвичай у четвертий четвер квітня. Він охоплює «37 мільйонів дітей, батьків, шкіл на понад 3,5 мільйонах робочих місць по всій країні, на додачу до учасників з понад 200 країн світу.

Співробітники в Сполучених Штатах і в усьому світі зазвичай запрошують своїх дітей або родичів приєднатися до них на роботі, але програма особливо заохочує співробітників запрошувати дітей з інтернатних програм або притулків, які сьогодні можуть не мати контакту з багатьма дорослими, які мають кваліфіковані професії».

Саме такий відтінок – залучення і доньок, і синів до праці – мають і «Віденський день доньки в Австрії», який відзначають за 25 квітня, і «День доньки в Гамбурзі, Німеччина», дата відзначання якого – 26 квітня. Видання «Ділова мова» пояснює: Віденський день доньки в Австрії – це «щорічний захід, де дівчата можуть розширити свій кругозір у виборі кар’єри. Ініціатива жінки-радника Катрін Гаал у співпраці з Віденською економічною палатою та Дирекцією освіти у Відні». Подібна історія і з Днем доньки в Гамбурзі, Німеччина: «Ініціатором у 2001 році в Гамбурзі виступила Асоціація Молодіжної Освіти. Ідея – познайомити дівчат з технічними професіями».

Отже, в основі святкування Дня доньки 25 квітня (чи близьких до неї дат) лежить надання дівчатам і хлопцям інформаційного доступу до професій, які традиційно вважаються «нежіночими» або «нечоловічими».

На сьогодні в росії нема офіційно затвердженої дати для поздоровлення доньок, але дата 25 квітня поки що залишається основною. Цього дня в росії розсилають картинки зі зворушливими словами і зображеннями, а це не має жодного зв’язку з тим американським святом, від якого росіяни запозичили це, так би мовити, свято.

Власне, у чому шкода відзначання Дня доньок сьогодні в Україні у тому вигляді, як це відбувається зараз? Основне, до чого схиляє таке «відзначання» – це (часто бездумне, поверхов-емоційне) розсилання красивих цитат і картинок. За цими «картинками» втрачається справжня суть цього дня – надання дітям інформацій та доступу до тих професій, де вони можуть максимально проявити себе.

Відзначати чи ні будь-які свята – особиста справа людини. Але хіба наші доньки, та й сини, і батьки не варті теплих слів щодня, не лише в кимось визначені дати? І хіба не варто принаймні один день на рік дати дітям змогу дізнатися якомога більше про те, де вони можуть реалізувати свої здібності? Звісно, після повної перемоги України над російськими окупантами.

 

Матеріал підготувлено партнером Мережі – проектом Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг

Ще по темі:

//
Exit mobile version