//

ПРАВДА про те, що російські танки загрузли у болоті під Ростовом   – Без Брехні

ПРАВДА про те, що російські танки загрузли у болоті під Ростовом  

«Вторгнення скасовується – російські танки застрягли у багні на полігоні під Ростовом» – такими заголовками рясніли українські ЗМІ протягом останніх днів, чим неабияк потішили читачів на фоні інформації про те, що Росія начебто планує напасти на Україну 16 лютого.

Відео, яке розповсюдили користувачі соцмереж Facebook, Twitter та TikTok, одразу привернуло увагу фактчекерів. Бо були сумніви, що то дійсно локація під Ростовом, що ця ситуація склалася саме зараз.

Як з’ясували фахівці, з великою вирогіністю, що справді у Ростовській області таки мав місце такий інцидент. Проте на питання, саме коли за часом це сталося – достовірну відповідь експерти не дають.

 

Першоджерело, з якого ролик розлетівся інфопростором – сторінка одного з користувачів TikTok, який прокоментував подію так: «А кажуть, танки не буксують і не застрягають. Трохи не доїхали».

Точну геолокацію відео, на якому російські танки загрузли у болоті, визначили волонтери InformNapalm, які отримали відповідні запити від журналістів.

«Судячи з первинних зачіпок, які ми побачили у коментарях автора відео у TikTok про «РО» та «журавлі» – нам вдалося визначити, що це Ростовська область, біля меморіалу «Невернувшимся» (в народі – «журавлі»). Неподалік як раз знаходиться база 150-ї МСД ЗС РФ (в/ч 22265), танки якої й зав’язли», – пише один з волонтерів InformNapalm у Facebook.

Спираючись на вищезгадані зачіпки та характерну місцевість волонтери визначили точну геолокацію: 47.648135, 40.023901.

Цікаво, що 5 лютого в Міноборони РФ повідомляли, що у Ростовській області 11 лютого пройдуть навчання зі стрільбами танків, бойових машин піхоти й артилерії. У навчаннях мали взяти участь понад 400 військових 150-ї мотострілецької дивізії Південного військового округу. Це, очевидно, і є та дивізія, яка на відео застрягла у багнюці. Однак точна дата, коли це було знято – невідома. Волонтери InformNapalm вказують, що аналізували ролик за 10 лютого.

Новина про російські танки у багнюці на перший погляд здається кумедною, проте з іншого боку, інцидент стався за 30 кілометрів від українського кордону (поруч Маріуполь). Тож не дуже до веселощів.

Важливо, що ці навчання елементи загальних масштабних російсько-білоруських навчань «Союзна рішучість-2022», які розпочались 10 лютого. У рамках навчань військові РФ та Білорусі планують відпрацювати завдання щодо «припинення та відсічі зовнішньої агресії в ході ведення оборонної операції, протидії тероризму та захисту інтересів союзної держави».

І як ми бачимо із ситуації в інформаційному просторі, вже ввечері 11 лютого  спецслужби Сполучених Штатів Америки оприлюднили термінове попередження союзникам по НАТО про ймовірний напад РФ на Україну, який може статися у найближчу середу, 16 лютого.

У МЗС України відреагували на попередження і закликали українців зберігати спокій. А також наголосили, що ЗСУ готові давати відсіч будь-яким посяганням на територіальну цілісність України.

 

Авторка. Світлана Кирилова

Ще по темі:

//
Exit mobile version