//

ПРАВДА та ЧУТКИ про начебто новий пакет допомоги Україні від США на $1 млрд – Без Брехні

ПРАВДА та ЧУТКИ про начебто новий пакет допомоги Україні від США на $1 млрд

Від учора в українських ЗМІ поширилася інформація, що у понеділок 8 серпня США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на суму в $1 млрд. Всі медіа посилаються на публікацію 5 серпня від Reuters. Інтерпретація новини агенції стала підґрунтям для поширення різних чуток про те, що ж саме буде входити у цей пакет – від далекобійних ракет для HIMARS до чогось, що ще ніколи не було. Бо цілий мільярд же! Розставимо крапки над «і».

 

ЧИ ЗАЯВЛЯВ ПРО ОФІЦІЙНО БІЛИЙ ДІМ ПРО ПАКЕТ В $1 МЛРД – НІ НЕ ЗАЯВЛЯВ!

Офіційної заяви Вашингтону ще не було – повідомлення Reuters ґрунтується на інформації трьох джерел… але всі вони анонімні!

«Чиновники на умовах анонімності заявили, що президент Джо Байден ще не підписав черговий пакет озброєнь. Вони попередили, що вміст пакету зі зброєю може змінюнитися до того моменту, як він буде підписаний. Однак, якщо його підпишуть у його нинішньому вигляді, він буде оцінений у $1 млрд», – саме так подає інформацію Reuters.

 

ЧИ БУДУТЬ ВХОДИТИ ДО ПАКЕТУ ДАЛЕКОБІЙНІ РАКЕТИ ATACMS – ЦЕ НЕВІДОМО. ПОПЕРЕДНІХ УЗГОДЖЕНЬ НЕ БУЛО

«… новий пакет включатиме боєприпаси для зброї далекого радіусу дії та броньовані медичні транспортні засоби…», – таке речення поширили деякі медіа, що викликало хвилю чуток, то під «боєприпаси для зброї далекого радіусу дії» ну точно мають бути ракети ATACMS, які можуть вражати цілі на відстані до 300 км.

Проте, як показує попередня практика надання Україні військової допомоги від США, такі рішення мають пройти фазу попереднього обговорення та узгодження. Але на минулому тижні були новини тільки про активізацію і актуалізацію цього питання у Конгресі США без якихось остаточних рішень з боку військових та Білого Дому. Теоретично, можна очікувати на приємний сюрприз, але попередніх рішень з цього питання на момент публікації ще немає.

До того ж «боєприпасами для зброї далекого радіусу дії» можуть бути і вже освоєні ЗСУ ракети для HIMARS, які б’ють на відстань до 80 км, і активно-реактивні снаряди для гаубиць М777, що мають більшу дистанцію ураження ніж ті, які вже використовуються у нашій армії. Тобто варіантів чимало.

 

НОВИЙ ПАКЕТ БУДЕ «НАЙБІЛЬШИМ», ЯКІ НАДАВАЛИ США – ЯКЩО БУДЕ $1 МЛРД – ТО ЦЕ ПРАВДА

Пакет допомоги, який за інформацією анонімних джерел Reuters мають оголосити 8 серпня, стане вже 18-м від, що США надають Україні від початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого.

Крайні 17-й був підписаний Президентом США Джо Байденом буквально нещодавно – 1 серпня. Його вартість – $550 млн. Попередні пакети були різні – і на $800 млн, $750 млн, $450 млн і т.д. Але на суму в $1 млрд – дійсно не було. Тож, якщо його таки оголосять у понеділок, то на той момент він буде таки найбільшим.

Слід зауважити, що часто плутають одномоментні пакети військової і гуманітарної допомоги з програмами допомоги. Це різні речі. Так наприклад, ще 15 березня Джо Байден підписав закон про надання Україні військової, гуманітарної й економічної допомоги у розмірі 13,6 мільярда доларів. Це програма, яка включає різні сфери допомоги – гуманітарна, військова, економічна – і кошти по них якраз і виділяються пакетами.

 

ЦЕ НАЙБІЛЬШИЙ ПАКЕТ І ТАМ ТОЧНО БУДЕ ЩОСЬ ОСОБЛИВЕ – «ОСОБЛИВИМИ» ТАМ МОЖУТЬ БУТИ БОЄПРИПАСИ ДЛЯ ЗЕНІТНО-РАКЕТНОЇ СИСТЕМИ NASAMS

Анонімні джерела Reuters повідомили, що в пакеті можуть бути боєприпаси для зенітно-ракетної системи NASAMS. І це цілком можливо може бути правдою, бо цього тижня від офіційного Пентагону поширилася інформація, що військове відомство США почало процедуру закупки для України зенітно-ракетних систем NASAMS. Рішення про постачання цих комплексів було прийнято ще 26 червня. Звичайно, що для комплексів потрібні ракети.

Вартість однієї ракети для NASAMS – до $1,2 млн. Враховуючи, що за уточненими даними, на перших порах нам буде передано дві батареї (в кожній батареї – по три пускові установки, а кожна установка має шість ракет), то тільки для укомплектування одного «залпу» треба 36 ракет. Звичайно, що запас таких боєприпасів не має вимірюватися 1-2 комплектами – резерв потрібен значно більший.

Тож, якщо боєприпаси для NASAMS таки будуть у майбутньому пакеті (і це і є та особливість), то саме вони можуть додати йому ваги – для прикладу, 5 резервних комплектів ракет це вже більше $200 млн.

*Ну і головне – за інформацією того ж Reuters – Білий Дім відмовився коментувати чи буде оголошено у понеділок про новий пакет і що в ньому буде міститися. Тож, не довіряємо чуткам, а беремо до уваги тільки перевірену інформацію.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version