//

Президент Зеленський таки порушив процедуру призначення заступника голови СБУ – Без Брехні

Президент Зеленський таки порушив процедуру призначення заступника голови СБУ

Указом чинного президента від 22 травня 2019 року було призначено першим заступником Голови Служби безпеки України — начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України – Баканова Івана Геннадійовича. Це призначення викликало достатньо потужний резонанс – наприклад, Голова радикальної партії Олег Ляшко з трибуни Верховної Ради звинуватив Зеленського в порушенні закону. Чи дійсно новообраний президент допустився порушення – аналізували експерти «БезБ».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Повертаючись до передумови цієї події зазначимо, що попереднього першого заступника було звільнено Указом Президента України (тоді ще Порошенко П. О.) від 18 травня 2019 р. № 280/2019.

Згідно з ч. 3 ст. 13 Закону України «Про Службу безпеки України» від 25.03.1992 № 2229, Голова СБУ має заступників, які призначаються  на  посади за його поданням та звільняються з посад Президентом України. Якщо врахувати відсутність такого подання можна сказати, що процедура призначення на дану посаду була порушена.

Ч. 4 ст. 10 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» від 30.06.1993 № 3341 деталізує це положення, а саме: «Начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою  злочинністю  Центрального управління Служби безпеки України призначається на посаду і  звільняється  з  посади  Указом Президента  України  за  поданням  Голови  Служби безпеки України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою  злочинністю  і  корупцією,  і  за  посадою є першим заступником Голови Служби безпеки України». Тобто погодження кандидатури на дану посаду з Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою  злочинністю  і  корупцією є обов’язковою сукупною умовою поряд з іншими.

На офіційному веб-сайті СБУ 20 травня 2019 року було опубліковано заяву Голови СБУ Василя Грицака щодо подання рапорту про своє звільнення з посади.

Таким чином, станом на 22 травня 2019 року (призначення першим заступником Баканова І. Г.) чинний Голова СБУ подав рапорт на звільнення, а новий Голова ще не був призначений Президентом України, як це передбачено ч. 2 ст. 13 Закону України «Про Службу безпеки України».

Отже, відсутність подання Голови СБУ щодо призначення певної кандидатури на посаду свого заступника, а також не погодження її з Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою  злочинністю  і  корупцією приводить до висновку щодо порушення процедури призначення на посаду.

 

Автор: Ольга Головко

Ще по темі:

//
Exit mobile version