//

Пропаганда поширила фейкові листи від МЗС і Мінсовіти з метою збору персональних даних про чоловіків та юнаків – Без Брехні

Пропаганда поширила фейкові листи від МЗС і Мінсовіти з метою збору персональних даних про чоловіків та юнаків

Фальсифікація документів офіційних органів влади з метою або отримання певних важливих даних, або поширення недостовірної інформації, під час повномасштабного вторгнення рф в Україну стала однією із складових інформаційної війни. За 115 днів ми фіксували та викрили більше півтора десятка таких «псевдокументальних» вкидів. В останні дні пропаганда кремля (під кураторством певних підрозділів спецслужб) розгорнула фейкову атаку з метою отримати персональні дані українців – чоловіків мобілізаційного віку та підлітків призовного віку. Пояснюємо що відбувалося.

 

Днями з Польщі надійшло повідомлення, що Урядовий центр безпеки Республіки Польща виявив фейковий лист, який направлений до Міністерства закордонних справ Польщі нібито від МЗС України. У листі міститься «офіційне» звернення з прохання надати Україні інформацію про всіх чоловіків-українців віком до 60 років, що перебувають на території Польщі.

Вказано, що ці дані начебто повинні допомогти Збройним силам України мобілізувати їх для участі у війні проти росії. Нагадаємо, що в Україні оголошена мобілізація до лав ЗСУ та інших військових формувань чоловіків від 18 до 60 років.

Документ виклика підозру. Його аналіз фахівцями засвідчив, що це фальсифікація. Ознаками підробки документа є відсутність печатки Міністерства закордонних справ, яка має бути поруч/на підписі очільника, відсутність вихідних реєстраційних даних – зазвичай такі листи-звернення фіксуються в загальному реєстрі та до них вписується номер/код, відсутність дати, коли був направлений лист та інші ознаки.

Як виявилося, ця дезінформація «гуляє» по пропагандистських ресурсах вже давно (саме тому немає вихідних даних з датою) – вперше такий лист засвітився ще 3.02.2022 року на сайті російського ІА «Красная весна», а 17 червня цей же фейк повторив telegram-канал «Джокер ДНР».

Про лист з подібним змістом повідомило учора і Міністерство освіти і науки України. Фахівці міністерства пишуть, що у соціальних мережах активно поширюється документ, нібито підписаний заступницею Міністра освіти і науки Вірою Роговою. Зміст листа – доручення керівникам закладів освіти скласти списки випускників-підлітків призовного віку з характеристиками оцінки військово-патріотичного виховання. http://surl.li/buiil

Як зазначають у відомстві, «для підробки листа був використаний офіційний бланк Міністерства, номер оригінального листа та QR-код, присвоєний системою електронного документообігу». Тобто, фальсифікатори попрацювали ретельно.

МОН заявило, що цей лист – підробка. Подібних документів заступниця міністра не готувала та не направляла. Розповсюдження підробленого документа є підтвердженням інформаційної війни, що спрямована на створення панічних настроїв у суспільстві та дискредитацію Міністерства освіти та науки.

Загалом, обидва документи є спробою загарбників отримати персональні дані українців за для подальшого їх використання для можливого психологічного тиску, вербування.

Нагадаємо, що на початку травня пропаганда поширили лист-фальсифікацію у якому начебто керівництво Збройних сил Польщі, віддає наказ одній із повітряно-десантних бригад війська польського підготувати підрозділи до операції на території Західних областей України. Про викриття цього фейку ми писали у матеріалі «Черговий ФЕЙК пропаганди про наміри Польщі встановити контроль над західними областями України». http://surl.li/cftcc

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version