//

Пропаганда так званої «ДНР» і російських ЗМІ створили ФЕЙК про «вбитого американського найманця» – Без Брехні

Пропаганда так званої «ДНР» і російських ЗМІ створили ФЕЙК про «вбитого американського найманця»

Представники так званого «ДНР» 16 липня заявили, що в районі селища Зайцеве в Донецькій області підірвався «найманець з США Шон Фуллер».

«Нами встановлено особу переданого вчора українській стороні загиблого диверсанта. Їм є найманець з США – Шон Фуллер з позивним «Техас» який має досвід бойових дій в Іраку відомий і як фахівець підривної справи», – йдеться у повідомленні ресурсів так званої «ДНР» з посиланням на представника незаконних озброєних формувань Едуарда Басуріна. На поточний час зрозуміло, що таке висвітлення трагічних для України подій – черговий трюк російсько-деенерівської пропаганди. Проте, варто детально описати, що сталося і в чому полягає фейк.   

ПЕРЕВІРКА

Українські військові дійсно отримали тіло загиблого побратима, який підірвався на міні 13 липня в районі селища Зайцеве.

Проте загинув не Шон Фуллер, а боєць 35-ї окремої бригади морської піхоти Дмитро Красногрудь.

 

Сам Шон Фуллер дійсно воює в рядах української армії. Днями він дав коментар після повідомлення про свою «загибель».

Що трапилося?

За даними ВСУ, увечері 13 липня бойовики обстріляли групу з трьох українських військовослужбовців, які намагалися провести евакуацію тіла Красногрудя – він підірвався напередодні. В результаті обстрілу загинув військовий медик, ще двоє військовослужбовців постраждали. Тіла загиблих і пораненого військовослужбовця залишилися на місці обстрілу. Були розпочаті переговори з СММ ОБСЄ про їх евакуацію. 15 липня тіло військовослужбовця, який загинув 13 липня біля Зайцевого, було повернуто українській стороні.

17 липня бойовики передали неідентифіковане тіло українській стороні. ДНК-експертиза підтвердила, що це тіло військового медика Миколи Ільїна.

Представники так званої «ДНР» завили, що не обстрілювала українських військових, а медик загинув, підірвавшись на міні, коли у складі диверсійної групи знаходився під Зайцевим.

На відео, яке отримав телеканал «1 + 1» з безпілотника, видно, як повзе один поранений український військовий (хто саме – не повідомляється) у білій касці. Телеканал наголошує, що ця зйомка є доказом того, що проросійські бойовики здійснили військовий злочин, розстрілявши українську евакуаційну групу. При цьому момент розстрілу в сюжеті не продемонстрований.

Микола Ільїн був політичним емігрантом з Білорусі, він приїхав до України через політичні переслідування після виборів 2006 року. Пізніше Ільїн перебрався в Естонію, де працював до початку військових дій на Донбасі. Чоловік повернувся в Україну аби піти на фронт.

Російський федеральний канал «Россия 24» в свою чергу «перекрутив» інформацію від  так званої «ДНР». Розповідаючи про «сенсацію», телеведучі, здається, не розібравшись в деталях, заявили, що у американського «найманця» був знайдений паспорт громадянина Естонії. Насправді це паспорт Миколи Ільїна.

//
Exit mobile version