//

Провокація з футболкою від європейського модного дому з принтом  у вигляді перекресленого українського прапору – Без Брехні

Провокація з футболкою від європейського модного дому з принтом  у вигляді перекресленого українського прапору

У травні в іспанському модному домі відбулась чергова акція «Internet Week», де презентували дитячу футболку з принтом, подібним до перекресленого прапора України. Цей товар бренду «Gocco» викликав неабиякий резонанс у суспільстві, а разом з цим став нагодою для антиукраїнської пропаганди.

У соціальних мережах недоброзичливці поширюють інформацію, що в іспанських магазинах продають футболку з перекресленим українським прапором, а в Португалії вона стає популярною. На їхню думку, ті, хто на хвилі масових журналістських атак на розум населення зробив ставку на українську символіку, – програли. Також вони вважають, що однаково провалились і проукраїнська, й антиукраїнська стратегії, бо жовто-блакитний одяг не бажають носити на собі ані в якому вигляді.

Дійсно, в онлайн-магазині модного дому «El Corte Inglés» у рамках кампанії «Internet Week» у продажу з’явилася дитяча футболка від іспанського бренду «Gocco» з провокаційним принтом. На футболці зображено перекреслений червоним хрестом прямокутник в кольорах подібних до українського прапору.

Фотографія товару швидко поширилася соцмережами і викликала хвилю негативних коментарів. Не тільки українці, але й європейці, які підтримують Україну у війні з російськими загарбниками обурились: відео в TikTok про негативне ставлення до такого вчинку бренду одягу користувачі передивились понад півтора мільйони разів, а твіти із закликами зняти з продажу товар репостили сотні користувачів X (Twitter).

Українські мігранти та біженці в Іспанії офіційно закликали «припинити продаж дитячої футболки з перекресленим прапором України». Відповідне звернення на іспанському сайті петицій розмістила віце-президентка Світового конгресу українських молодіжних організацій Мар’яна Касів. Станом на 20 травня 2024 року, звернення набрало понад 1700 підписів.

«Ми закликаємо вас негайно прибрати цей товар зі своїх полиць і принести публічні вибачення за допущену помилку. Крім того, ми рекомендуємо вам переглянути свою внутрішню політику, щоб запобігти виникненню подібних ситуацій у майбутньому та переконатися, що ваша компанія пропагує такі цінності, як інклюзивність, повага та толерантність», – йдеться у зверненні.

У петиції до команди обслуговування клієнтів «El Corte Inglés» та виробника «Gocco» вони також зазначили, що перекреслення прапора може тлумачитись не тільки як неповага, а ще й як акт ворожого ставлення до України та її громадян, що може сприяти посиленню напруженості та розпалюванню розбрату.

У відповідь «Gocco» публічно заявив, що створює свою продукцію з великою повагою до всіх спільнот і країн. У повідомленні йшлося, що бренду шкода, якщо хтось почувається ображеним: «Це зовсім не було нашою метою». Про це також написали і «El Corte Inglés Portugal» на свої сторінці у соцмережі Х.

Іспанський дім моди і бренд одягу заявили, що модель футболки була представлена і в інших кольорах. Проте пізніше до публікації «El Corte Inglés Portugal» читачі прокоментували: «Всупереч написаному, бренд не представляє товари, схожі на скандальну модель в інших кольорах. У єдиному артикулі такого ж дизайну з хрестом прямокутник має жовто-синій колір (подібний до перевернутого прапору України)».

Після вибачень дитячу футболку з перекресленим прапором України прибрали з продажу. Однак в інтернет-магазині залишилась доступною модель зі схожим принтом – перекресленим прямокутником жовто-синього кольору, на кшталт перевернутого прапора України. Придбати дитячій світшот з цим принтом можна за 34,99 євро, а зі знижкою – за 24,49 євро.

Користувачі соціальних мереж продовжують кампанію проти бренду «Gocco», публікуючи на офіційних його сторінках заклики бойкотувати та не купляти продукцію цієї мережі магазинів.

Це не перший випадок помилок, в результаті яких імідж України може бути спаплюженим або викривленим. Наприклад, в листопаді 2023 року на сайті Європарламенту була опублікована карта України без Криму – півострів був незаконно анексований Росією в 2014 році. Ці дії не визнаються міжнародним правом та ЄС. Завдяки розголосу карта була замінена на коректну, а в самому Європарламенті вибачились за помилку.

Раніше в червні 2023 року карту України без Криму використав в одному з відеороликів уряд Угорщини. Зараз відео недоступне. Його видалили після офіційного протесту з боку МЗС України. Замість нього зробили нове відео із правильною картою, втім ані до офіційних вибачень, ані до визнання помилки уряд не вдався.

Такі випадки трапляються і всередині країні. Зокрема в січні 2024 року в одному з сюжетів проєкту «Ми – Україна» Україна була зображена без Кримського півострова. Сюжет потрапив в Загальнонаціональний марафон, а керівництву проєкту довелось вибачатись за помилку.

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Явне Медіа”  http://surl.li/tuqvv

//
Exit mobile version