//

Примітивний фейк про «підпільний цех «Азову» по виготовленню вибухівки на території так званої ДНР» – Без Брехні

Примітивний фейк про «підпільний цех «Азову» по виготовленню вибухівки на території так званої ДНР»

Відверто кажучи, такі і подібні фейки пропаганда кремля ліпить кожного дня десятками. І у іншому випадку ми би не звернули на нього увагу, аби не показова примітивність, яка розкриває наднизький рівень пропаганди, який направлений саме на російського споживача інформаційного фастфуду.

А фейк стосується публікації у одному з розкручених пропагандистських телеграм-каналі короткого відео з нібито викриттям підпільного цеху з виготовлення вибухівки на території окупованої Донеччини. І цей цех належить не кому небуть, а самому «Азову». Он як! Про деталі фейку – далі у матеріалі.

 

Контекст допису, яким підкріплюється відео наступний (далі мовою оригіналу): «В ДНР нашли цех запрещенного в рф батальона «Азов», где националисты производили самодельные взрывные устройства, которые невозможно было обезвредить. Цех был оснащен станками и инструментами для изменения конструкции различных боеприпасов и их маскировки под бытовые предметы. Подходы к зданию были заминированы, однако саперы росгвардии обнаружили взведенные гранаты с растяжками и обезвредили их… Специалисты нашли более 500 килограммов крупнокалиберных боеприпасов, мин, выстрелов к гранатомету, взрывателей, а также порох и другие взрывчатые вещества, упакованные в пластиковые бутылки»…

Контекст, можна сказати звичайний, вже класичний для пропаганди – терористи-націоналісти, «Азов», вибухівка…

Шедевр цього вкиду криється у перших кадрах відео, яке є у дописі. Буквально на перших секундах ми бачимо, як у якесь приміщення з вулиці заходить російський військовий, наближається до стіни з металевого профілю і показово зриває зі стіни… величезний, візуально розміром не менше 1,5м*1,5м тканевий чи то прапор, але все ж таки більше як тканеву вивіску (бо потім можна помітити, що прапор/вивіска – односторонні, а як правило, прапори двосторонні) яскраво-жовтого кольору із написом великими синіми літерами «Азов».

А тепер ще раз до «умов задачі», яку задали самі ж пропагандисти. Це окупована територія Донеччини (тобто ворожа територія для «націоналістів»). Підпільний цех. Цех виготовляє вибухівку. Вірогідно, що виготовляє її для українського «націоналістичного» підпілля… І на вході у цей підпільний цех – величезна вивіска «Азов»!

Коли подібні сюжети пропаганда запускала раніше, де викривали українські ДРГ, українських шпигунів чи то у самій рф, чи то у так званих республіках, то як правило у «терористів-націоналістів» знаходили дрібні речі, які нібито вказували на те, що вони саме «українські терористи» – шеврони ЗСУ, книжечка тез Бандери, «візотки яроша» тощо.

То у даному вкиді пропаганда перевершила у своєму примітивному підході до генерації фейків сама себе – банер/вивіска з написом «Азов» на всю стіну підпільного цеху – це шедевр.

В принципі на цьому можна було б і закінчити розбір фейку, бо фактично попереднім аргументом все сказано. Але зазначимо ще на декілька деталей:

– у вкиді «Азов» називають батальйоном, хоча «Азов» це вже бригада.

– у дописі говорять про цех, але приміщення, у якому начебто проводять обшук за розміром більше нагадує гараж, максимум невелику побутову будівлю типу сараю, чи битовки.

– допис сповіщає нам, що «цех» був обладнаний станками, але в кадрі ні одного станка не попадається. Лише завалені металевим брухтом два столи, навіть не верстати.

– аналогічно із 500 кг різних вибухових пристроїв, які нібито знайшли – у відео жодного фрагменту з масштабними викладками цих знахідок не показують. Все зі слів учасників «шоу» та допису.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання «Запорізький центр розслідувань» в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації 

//
Exit mobile version