//

Пушилін спробував спростувати стару “мапу наступу Росії”, а вийшов ФЕЙК – Без Брехні

Пушилін спробував спростувати стару “мапу наступу Росії”, а вийшов ФЕЙК

CNN опублікувало статтю, в якій заявило, що США навмисне поширювали «розвіддані» про неминучий напад Росії з метою упередження. 

І ніби-то така тактика подіяла: плани Росії було розкрито, путін був заскочений зненацька і вторгнення не сталося. Така версія показує  керівництво США переможцями в інформаційній битві і водночас рятує репутацію ЗМІ, які за останні місяці купу разів з посиланнями на «джерела в Білому Домі» пророкували: евакуацію дипломатів, день нападу, відмову в допомозі, змову з Росією щодо визнання денере тощо.

 Росія ж вирішила використати це на свою користь – звинуватила Захід у скоординованому поширенні фейків, адже Росія так і не напала, всупереч прогнозам. А поширював Захід цю інформацію, на думку Росії, щоб приховати свої агресивні дії. Такою нехитрою маніпуляцією Росія вже з агресора намагається перекинутися на жертву. Тобто просувається теза: всі переконалися, що Заходу вірити не можна – Росія не має агресивних намірів, а насправді під шумок Захід наповнив Україну зброєю і саме Україна збирається ось-ось напасти на Донбас. 

І якщо з CNN та WP версія про заплановані та скоординовані з розвідкою дії має право на існування, то німецька «творчість» грає прямо на версію Кремля. 

«Помните, когда Bild опубликовал, как должна нападать Россия, как должны действовать непосредственно и ДНР, и ЛНР… Так вот, ситуация гораздо проще, откуда это появилось […] Украина еще в 2017 году разрабатывала легенду о военных учениях, как может повести теоретически Россия себя, и что нужно предпринимать тем или иным украинским подразделениям»

Пушилін, пресс конференція 12.02.2022

Пам’ятаєте мапу нападу від Більда з Лембергом та Уманню як стратегічною точкою оборони, з якої в Україні не глузував лише лінивий. Так ось саме цей і так очевидно «вангівський» матеріал вирішили спростовувати росіяни. До того ж екзотичним способом – через ватажка бойовиків Пушиліна. Бо вийшов фейк на фейк, який навіть Росія офіційно поширювати засоромилася.

За версією роспропаганди, Більд у статті 4 грудня https://bit.ly/3HLpB9N озвучив легенду з плану військових навчань України, який «спецслужби  невизнаної республіки» зараз добули і дбайливо надають для всіх охочих на сайті новин одним архівом. 

Архів з “секретними документами” на сайті ДАН /скріншот з сайту ДАН

Пушилін на пресконференції радісно показував дві несхожі мапи (ну, окрім того, що на обох – Україна та стрілочки) і стверджував, що це саме та мапа і той план, з якого Більд списав свій фейк.  

Ми поглянули на ту мапу і на ті документи. 

МАПА наступу Росії від українського блогера

Мапа, яку демонструє Пушилін, не з того набору файлів, який пропонують самі терористи, – в них містяться лише мапи з планом наступу з моря, а ця охоплює всю Україну. 

Мапа, яку видають за оригінал /з сайту ДАН
Мапа з секретних документів “військових навчань України” / з сайту ДАН

Вона абсолютно інша за типом і масштабом.

 Не відповідає вона і мапі з Більду – написи не німецькою, стрілки умовного нападу не там. І взагалі це скачана картинка з інтернету.

Мапа зі статті Bild /сайт Bild.de

Вперше ця мапа з’явилася 17 квітня 2018 року в статті колишнього військового Рафаеля Люкманова  де він розмірковував про можливі напрямки нападу Росії. У нього зазначено, що мапа – з відкритих джерел, але це фото військової мапи, що лежить на столі, її немає в електронному вигляді. До того ж це фото раніше цієї статті ніде не з’являлося.

Перший раз ця мапа з’являється у статті Рафаеля Люкманова /скріншот з сайту https://uain.press/blogs/791255-791255

2 червня 2020 року в статті Мілітарного порталу про 20 армію Росії з’являється ця ж мапа, але вже з позначенням жовтим маркером частин 20 армії, які на думку автора наступатимуть.  Джерелом мапи зазначено ту ж статтю Рафаеля Люкманова).

Мапа з позначенням розташування 20-ї армії жовтим маркером /сайт https://mil.in.ua/

З весни 2021 року цю мапу, з жовтими позначками, використовують різноманітні російські ЗМІ для ілюстрації українських сценаріїв можливого (неможливого на їхню думку) нападу Росії.

І ось цю ж саму мапу демонструє 12 лютого 2022 року пушилін, як справжню мапу з навчань і джерело походження мапи в статті Більду.

В статті Bild немає жодних даних з навчань

Щодо інших документів з планами навчань, то серйозно аналізувати їх немає сенсу, адже вони нічого не доводять. Так, військові навчання справді проводяться в Україні і єдиним сценарієм є закономірно напад Росії, як продовження агресії, яка почалася ще в 2014 році. 

Проте прикметно, що “документи”, представлені терористами, різних років, з різних міст і з різним рівнем доступу: у деяких гриф таємно, инші ж просто для службового користування.

І головне: у статі Більда не повторюють навіть цих планів навчань, в ній лише озвучені «двома  військовими» очевидні сценарії нападу і просування російських військ: артпідготовка, авіація, десантування. Це так само «точно», як і стрілочки на мапі Більду: малюймо з моря, Криму, Донбасу, Білорусі та Росії –  і не помилимося. Очевидно, що напад буде не з боку Польщі чи Румунії. Не збігаються етапи та цілі в планах навчань та у статті, відсутні такі деталі, як десантування з Азовського моря, напрямки просування, точки захоплення тощо.

Висновок

Отже, спроба російських пропагандистів спростувати і так очевидний фейк, навіть за наявності якихось “документів”, перетворилася на створення ще одного фейку. Відповідно світовою сенсацією це не стало. Але локальної мети досягнуто – декілька російських каналів взялися поширити це «карколомне спростування».

 

//
Exit mobile version