//

«Радикальний» кандидат, «рятуючи» економіку держави, продемонстрував повне нерозуміння поточної ситуації – Без Брехні

«Радикальний» кандидат, «рятуючи» економіку держави, продемонстрував повне нерозуміння поточної ситуації

Під час передвиборчого туру Запорізькою областю кандидат в президенти від Радикальної партії Олег Ляшко, намагався показати себе господарем, та знавцем тепловозно-локомотивної справи. Проте, продемонстрував, що не володіє реальними даними про ситуацію в цій промисловій галузі України.

Теза 1. Саме тому одразу після виборів я прийму закон «Купуй українське, плати українцям!», щоб не імпорт завозили в Україну і забирали у наших людей роботу і зарплату, а навпаки – українці працювали і не побиралися по всьому світу за кредитами»

Вердикт: Маніпуляція

Докази і аргументи

Президент України, згідно Конституції не має права приймати закони. Лише видавати укази та розпорядження, обов’язкові до виконання на території нашої держави. Закони відповідно приймає Верховна Рада, після чого їх підписує Президент.

Окрім того, в українців ніхто не забирає роботу і зарплату, як наголосив народний депутат.  Адже українці емігрують за кордон задля заробітку, а не за кредитами.

Теза 2. «Запоріжсталь» реконструювала локомотив за десятки тисяч доларів. Він буде працювати ще 20 років.

Вердикт: Неправда

Докази та аргументи

На металургійному комбінаті налічується 80 тепловозів. Модернізацію рухомого складу розпочали у 2017 році. Тоді ремоторизували один з локомотивів.  Тобто, замінили двигун на новий, американського виробництва. Він, начебто, використовує меньше палива. На сайті компанії вказано, що це пілотний проект з модернізації локомотивного парку. Всього у цьому році планується ремоторизувати 5 тепловозів. Передбачене і фінансування у 50 млн. гривень. Реконструкцією трьох тепловозів буде займається  Миколаївський тепловозоремонтний завод. Ще один локомотив ремоторизує аналогічний запорізький завод. Та одному локомотиву зроблять заміну двигуна власними силами комбінату.

Отже, у 5 локомотивів «Запоріжсталь» інвестує  50 мільйонів гривень. Таким чином  ремоторизація одного  коштує 10 млн. гривень, а це трохи більше 380 тисяч долларів. І це навіть не капітальний ремонт тепловозу – а лише заміна двигуна. І коштувала вона не десятки тисяч доларів, як  сказав кандидат у Президенти, а на порядок більше. До того ж двигун у тепловоза – імпортного виробництва. Локомотив оснастили  дизельним мотором американської компанії Cummins.

Теза 3. Натомість, «Укрзалізниця» закуповує імпортні локомотиви за мільйони доларів, при тому, що вітчизняна металургія простоює без роботи.

Вердикт: Неправда

Докази та аргументи

В пояснювальній записці до фінансового плану ПАТ «Укрзалізниця» за 2017 рік вказана кількість локомотивного парку.  Зі звіту видно, що 9,1%  від загальної кількості електровозів не зношені. І лише 0,2% тепловозів мають нормальний стан.

Голова ПАТ «Укрзалізниця» на своїй сторінці у фейсбук заявив, що українська залізниця не отримувала вантажні тепловози 25 років.

Тому була розроблема стратегія розвитку підприємства на 2017-2021 роки. Вона передбачає покращення якості пасажирських та вантажних перевезень, зокрема завдяки оновленню рухомого складу.

Від модернізації керівництво підприємства відмовилось, мотивуючи це не надто дешевим капіталовкладенням. Тому було прийнято рішення закуповувати тепловози за кордоном. Відповідну угоду з іноземним постачальником уклали 23 лютого 2018 року. Перший етап договору передбачає закупівлю 30 локомотивів, з наступною їх адапатацієї до українських колій.  Звіт про укладення договору на постачання перших 30 локомотивів опублікували у системі Prozorro. Згідно нього, рухомий склад з 30 локомотивів коштував українській стороні 140 млн. 400 тисяч доларів. Таким чином 1 тепловоз обійшовся у 4 млн. 630 тис. доларів.

Що з вітчизняним виробником?

Олег Ляшко наголосив, що вітчизняні підприємства простоюють без роботи. Це не так.

За даними об’єднання металургійних підприємств  «Укрметалургпром», за перше півріччя 2018-го року виробники промислової продукції наростили виробництво чавуну, сталі та прокату в середньому на 5%  порівняно з аналогічним періодом 2017 року. А в попередніх тезах довели на прикладі групи компаній «Метінвест», що основний і не малий прибуток підприємства отримують від експорту товарів власного виробництва за кордон. Із налагодженою торгівлею прибутки компаній зростають.

Єдиним виробником тепловозів в Україні був “Луганський тепловозобудівний завод”. Саме там з нуля виготовляли тепловози. З початком бойових дій на сході Україна втратила ці потужності. А 2015 році завод припинив свою роботу. Про це заявив тодішній спікер АТО Андрій Лисенко.  На території нашої держави у сфері ремонту рухомого складу залишилося декілька заводів. Це Крюківський вагонобудівний завод. На сайті підприємства вказано, що концерн виготовляє вантажні та пасажирські вагони, міжрегіональні та приміські поїзди, поїзди метро, ескалатори та ходові частини до вагонів. Дніпропетровський тепловозоремонтний завод спеціалізується на обслуговування тепловозів. У Запоріжжі є два заводи, які стосуються цієї галузі. Це Запорізький механічний завод та Запорізький тепловозоремонтний завод. Перший виготовляє деталі для локомотивів. Другий виконує капітальні ремонти тепловозів. Виходить, що в Україні налагоджений ремонт та збирання тепловозів, а от виробництва повного циклу  немає. Ось ще одна з причин, чому керівництво Укрзалізниці закупило тепловози іноземного виробництва.

Згідно угоди, підписаної між Укрзалізницею і  General Electric, перші 30 локомотивів, які прибули в Україну у 2018 року, дороблялися на Крюківському вагонобудівному заводі. Це одна з умов української сторони. Аби локомотиви містили мінімум 10 відсотків українських деталей. В подальшій співпраці цей відсоток планують збільшити до 40.

Таким чином, народний депутат Олег Ляшко має свою думку щодо розвитку залізничної галузі, і дає обіцянки, які не можливо виконати не те, що в статусі кандидата, а й Президента. Нардеп демонструє необізнаність у законах, некомпетентність у справах виготовлення металургійної продукції та нинішніх об’ємах виробництва, а також технічних можливостей випуску тепловозів в країні.

Автор: Ірина Савенко

Ще по темі:

//
Exit mobile version