//

Росія в Криму побудувала… А що зробила за 25 років Україна? | Як кремлівська пропаганда розганяє фейки і маніпуляції про розбудову Москвою півострова – Без Брехні

Росія в Криму побудувала… А що зробила за 25 років Україна? | Як кремлівська пропаганда розганяє фейки і маніпуляції про розбудову Москвою півострова

З часу анексії Криму Росією пройшло вже 6 років, але фейки щодо підриву авторитету України не перестають з’являтися на українських платформах. У групі «Україна це Вільний Світ»  на Facebook  27 серпня 2020 року було опубліковане зображення, яке своїм змістом виставляє Україну країною, яка нічого не зробила для Криму за 25 років  на відміну від Росії та її успіхів у будівництві за 6 років. Чи є в пості хоч частка правди або це чергова дезінформація, розберемося.

 

МЕСЕДЖ: «В Крыму ‎”оккупант‎” за 6 лет построил Крымский мост, сегодня открыта новая трасса Таврида 250 км, новый терминал аэропорта Симферополь, 13 школ, 36 дошкольных учреждений, 45 фельдшерско-акушерских пунктов. А что построила в Крыму Украина? Что сделала для крымчан за 25 лет?»

По-перше, варто зазначити, що інформація надана в пості взята з статті російського державного інформаційного агентства «ТАСС». Дані в статті про те «Як змінився Крим за п’ять років» опубліковані 15 березня 2019 року, але інформація про «будівництво в Криму ‎”окупантом‎”» в ній за 2018 рік.

За роки незалежної України у АР Криму та м. Севастополь з державного бюджету було вкладені значні кошти (фото графіки):

Лілія Гришко, автор Інтернет-видання «Українська правда», у статті від 28 березня 2014 року зазначає, що Україна через анексію Криму Росією втратила чимало бюджетних коштів. Мова йдеться про держкомпанії та інфраструктурні об’єкти, в модернізацію яких українська сторона вкладала великі ресурси: інфраструктура «Укрзалізниці» – 645 кілометрів залізничного полотна, 7 тисяч км автодоріг, газотранспортна система, Південнокримський канал, п’ять морських портів, дві паромні переправи, ДАТ «Чорноморнафтогаз», який виробляв 2 млрд кубометрів газу власного видобутку, бурові вишки, за які країна заплатила 800 млн. доларів.

Мінекономіки України на офіційній сторінці 4 листопада 2017 року вказує об’єкти державної власності, які розташовані на тимчасово окупованій території, що унеможливлює здійснення ними їх основної діяльності, а саме 199 об’єктів, які були побудовані або відреставровані Україною: Державне агентство автомобільних доріг України в АР Крим та м. Севастополі, Державне підприємство «Експлуатаційно-технічне управління «Воденергоремналадка», Державне підприємство «Кримські генеруючі системи» та багато ін.

Наталія Севостьянова, яка була у 2015 році Першим заступником Міністра юстиції на офіційній сторінки Міністерства повідомляла, що через окупацію Криму Російською Федерацією Україна понесла суттєві майнові втрати, а саме близько 4000 державних підприємств, які повністю втратили своє майно на території Криму. Першочергова оцінка, яка була проведена з метою встановлення збитків, свідчить про те, що втрати сягають 1,2 трлн грн. Ці дані постійно оновлюються і сума збитків уточнюється, оскільки не була проведена попередня оцінка цих активів.

Отже згідно перерахованих даних Україна вклала в Крим та м. Севастополь мільярди гривень. Порівняння автора посту 25 і 6 років є не доречним. Адже Україна за 25 років в Криму та Севастополі збудовала, відреставрувала величезну кількість об’єктів та використала мільйони державних коштів на їх вдосконалення.

Щодо діяльності Росії за 6 років перероховані об’єкти в пості налічують лише частину державного бюджету Росії, адже порівнювати лише будівництво та ігнорувати інші галузі є неповним аналізом інформації. Мінекономрозвитку Росії на своїй офіційній сторінці в Програмі «Соціально-економічний розвиток Республіки Крим та м. Севастополь до 2022 року» позначає, що граничні обсяги фінансування з 2015 по 2018 роки. складають − 558,7 млрд. руб. (в цінах відповідних років).

Давайте з’ясуємо скільки ж коштували перераховані об’єкти в пості:

Дошкільних установ згідно з вищевказаної Програмою 32 об’єкта − в Криму (29) з 2017 по 2018 роки та м. Севастополь (3) на 2018 рік. Об’єктів загальної освіти в Криму (2), а в Севастополі (1) в 2017-2018 роках, а не 13, як зазначено в пості. Але є в цьому реченя і частина правди, адже в  2017 році дійсно були введенні в дію фельдшерсько-акушерські пункти та лікарських амбулаторій за в Криму (40) та в м. Севастополі (5). Але це дані за 2017 рік, а пост про 2018, тому автор присуджує досягнення минулого року.

ВИСНОВОК

 

Автор. Крістіна Богодьрова

//
Exit mobile version