//

Російська мережа дезінформації із 300 сайтів і соціальних мереж – третина націлена проти України | Викриття розслідувачів США – Без Брехні

Російська мережа дезінформації із 300 сайтів і соціальних мереж – третина націлена проти України | Викриття розслідувачів США

Всього дослідники вивчили 2500 повідомлень не тільки в соцмережах, але і на локальних форумах від Пакистану до Австралії з початку 2014 року і до квітня 2020 року

16 червня американська компанія Graphika опублікувала звіт з результатами дослідження мережі російської дезінформації. Фейки системно поширювали на 300 сайтах і соціальних платформах. Всього дослідники вивчили 2500 повідомлень не тільки в соцмережах, але і на локальних форумах від Пакистану до Австралії з початку 2014 року і до квітня 2020 року. Третина з них стосувалася України.

РОЗСЛІДУВАННЯ

Для розміщення фейків мережа використовувала 300 сайтів і платформ. Серед них – LiveJournal, Facebook, Blogspot, WordPress, Reddit, Medium, Twitter. Фейки розміщували сьома мовами – російською, англійською, німецькою, французькою, іспанською, шведською та українською.

Характер контенту і джерела його поширення свідчать про його російське походження. Проте Graphika поки  не змогла остаточно встановити джерело керування фейків.

«Схоже, що загальною метою операції було розділити та дискредитувати країни та установи, на які вона орієнтувалася, налаштувати союзників один проти одного та забити клини між критиками Кремля», – коментує діяльність мережі директор розслідувань в Graphika Бен Німмо виданню The Washington Post.

Найактивнішим і впливовим у всій мережі є користувач Blue Man. З початку 2014 року він написав в LiveJournal 226 постів, які мали значне охоплення. Спочатку вони були спрямовані проти російської опозиції і Олексія Навального.

Після подій Майдану та окупації Росіює Криму та частини Донбасу Blue Man почав писати про Україну. Його публікації здебільшого глузливі та саркастичні – він висміює корупцію в Україні і пише про неонацистів при владі.

Учасники мережі поширювали дезінформацію про колишніх президента України Петра Порошенка, міністра фінансів Наталії Яресько та прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Як і російські «тролі», ця мережа звернула увагу на виборчі процеси в різних країнах та намагалася порушити ці демократичні процеси – у США у 2016 році, у Франції у 2017 році та у Швеції у 2018 році. Автори дослідження зазначають, що втручання у вибори ніколи не було головним акцентом операції. Набагато більше він мав на меті посилити розділення між країнами, намагаючись протиставити поляків проти німців, німців проти американців, американців проти британців і абсолютно всіх проти українців.

Робота цих ботів – рутинна, тому що вони наполегливо використовують підроблені документи, іноді напрочуд погано оброблені. Інші тролі, з інших фейкових кампаній, часом використовували підроблені документи, але ніхто не використовував цю тактику з таким обсягом, послідовністю та наполегливістю. Graphika виявила понад 250 підозрюваних фальсифікацій, від листів до петицій.

25 травня 2015 року анонімний користувач опублікував на сайті cyberguerrilla.org текст про те, що США висувають кандидатуру Петра Порошенка на Нобелівську премію миру. Цю інформацію підхопили кілька англомовних, німецькомовних і російськомовних джерел.

24 березня 2016 року з’явився фейковий лист міністра фінансів України Наталії Яресько до і. о. заступника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторії Нуланд з проханням допомогти перенести голландський референдум щодо угоди ЄС з Україною. Наталія Яресько сама виявила цей фейк і спростувала його в Twitter.

25 березня 2015 року в мережу потрапив «лист» американського сенатора до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. У ньому Коркер закликав останнього зменшити етнічну напруженість в Україні. Цей лист було відразу спростоване як фейк, в ньому багато помилок і невластивих для англійської мови виразів.

Також була спростована інша інформація про те, що «Правий сектор» готує бійців для Ісламської держави (ISIS). Його автори замість абревіатури ISIS використовували в постах IG, кальку з російського «Ісламська держава».

Крім України, мережа фабрикувала фейки проти Туреччини, Німеччини, США, Великобританії, країн Балтії. Після того, як Туреччина в 2015 році збила над своєю територією російський літак, в інтернеті з’явилася безліч публікацій про геноцид вірмен на початку ХХ століття. Автори фейків звинувачували канцлера Німеччини Ангелу Меркель в алкоголізмі, а президента Литви Далю Грібаускайте – у співпраці з КДБ.

У 2016 році мережа поширювала фейки проти опонента Дональда Трампа Хілларі Клінтон і її чоловіка Білла Клінтона. Хілларі звинувачували в корупції, а її чоловіка – в подружній невірності.

Тролі також намагалися вплинути на результати виборів у Франції, Німеччині та Великобританії.

Автори дослідження відзначають, що мережа дезінформації продовжує діяти і виробляти контент досі. Однак вони сумніваються в ефективності такої мережі – багато повідомлень створювалися одноразовими акаунтами і лише кілька фейків стали вірусними.

В середньому один акаунт в мережі жив не більше семи хвилин – з’являвся, публікував повідомлення і зникав. На думку фахівців Graphika, це робилося для того, щоб убезпечити себе від служб безпеки інших держав.

Практично жодна з публікацій операції протягом шести років діяльності не досягла будь-якого вимірюваного залучення щодо акцій, лайків та позитивних реакцій на платформах. Це може свідчити про те, що оператори не були зацікавлені в показниках взаємодії – наприклад, якщо вони орієнтувались на виробництво фейків, проте не переймались цілями залучення, або що вони використовували якусь іншу форму показників, не видиму стороннім спостерігачам. Тривала невідповідність між витраченими зусиллями та отриманим очевидним впливом – ще одна загадка щодо цієї операції, кажуть дослідники.

На карті відображені облікові записи, які слідкували за будь-якими акаунтами мережі.

Карта станом на квітень 2020 року.

Ці облікові записи-послідовники утворювали один з одним спільноти. На карті переважають проросійські акаунти, розбиті на російські, сепаратистські (прихильників «ЛНР» і «ДНР») та міжнародні прокремлівські, конспіраційні групи. Російська група, по суті, збирає кремлівських політиків та прихильників та репортерів для державних фондів, а також письменників та впливових діячів, чия діяльність в Інтернеті в основному зводиться до посилення риторики Кремля в соціальних мережах. Міжнародна проросійська та конспіративна групи збирають міжнародну підтримку на користь Росії, а також акцентують на темах Сирії та крайньолівих поглядах. Німецьке співтовариство здебільшого складається з маркетингових облікових записів соціальних медіа, а також з двох кластерів німецьких ультраправих облікових записів, а британське складається з прокремлівських облікових записів.

Російськомовні акаунти мали окрему і багато в чому виразну аудиторію російськомовних акаунтів, зосереджених на окупованих районах Донбасу . Цей фокус вмісту відповідає поведінці облікових записів. Їх зміст в основному зосереджувався на антиамериканській риториці, він був змовницьким за тональністю і часто ґрунтувався на підроблених документах.

Дослідники закінчують свою доповідь оптимістичною нотою – в 2020 році західний світ набагато краще готовий протистояти російським фейкам, ніж в 2016 році. Цей звіт трактує операцію тролів як серйозну, тому що вона добре операційно захищена, має глибокі ресурси і стратегічне терпіння. Отже дослідники дійшли висновку, що не слід сприймати такі кампанії з легкістю, незважаючи на її незграбність і мовні помилки.

//
Exit mobile version