//

Російська ІПСО/МАНІПУЛЯЦІЯ про українців, яких не випускають на тимчасово окуповані території – Без Брехні

Російська ІПСО/МАНІПУЛЯЦІЯ про українців, яких не випускають на тимчасово окуповані території

«Украинские власти не дают уехавшим ранее из Херсонской области мужчинам вернуться обратно, пишет американская газета Washington Post», – розгоном цього меседжу були заклопотані російські інфопомийки 28 жовтня. У різних варіаціях цю «пісню» затягували так зване інформагентство «Ріа Новості», «Дєловая газєта  «Взгляд», сайт «Экономика сегодня», «ZOV Херсон» із посиланням на – тонка іронія – телеграм-канал «На самом деле в Херсоне» і багато інших російських псевдоЗМІ та пабліків.

Як завжди в російській пропаганді, у цьому меседжі є певний відсоток правди, але загалом він, звісно, є махровою маніпуляцією. Розберемося, що тут правда, що маніпуляція і навіщо взагалі запущено цю хвилю, яку є підстави розцінювати як інформаційно-психологічну спецоперацію (ІПСО).

 

ПРО ЩО ЙДЕТЬСЯ

Текст в одному з проросійських тг-каналі Херсона був наступний: «Так, например, издание поговорило с мужчиной, уехавшим вместе со своей супругой из Херсона в Киев в начале специальной военной операции. Он рассказал, что позднее его жена захотела вернуться в Херсон, однако, когда они поехали обратно, въехать разрешили только девушке.

Газета подчеркивает, что украинская сторона заблокировала въезд для мужчины, после чего он был направлен в лагерь для перемещенных людей в Запорожье. Как отмечает издание, там в очереди в ожидании разрешения от украинской стороны ждут “несчетное число людей”, которые хотят вернуться в Херсонскую область. “Они не объясняют почему… они просто продолжают меня разворачивать”, – рассказал мужчина». В іншій публікації є ще й такі деталі: «После референдума женщина захотела вернуться обратно домой…».

ЩО ТУТ ПРАВДА?

Washington Post справді 28 жовтня опублікувала текст про українців, які хочуть виїхати з України на окуповані росіянами території. Прочитати його в оригіналі за посиланням: http://surl.li/dnoiu

У тексті справді є згадка про чоловіка, який виїхав із дружиною з Херсона і тепер хоче повернутися до своєї вагітної дружини, яку туди випустили раніше. Також у матеріалі згадано і про табір для переселенців у Запоріжжі, де чоловік чекає дозволу на виїзд.

У ЧОМУ МАНІПУЛЯЦІЯ?

Практично всі інфопомийки згадують авторитетне американське видання Washington Post – таким чином «вкиду» надається додаткова вага, мовляв, про це ж пише солідне закордонне джерело, а отже, цьому можна вірити.

Проросійські псевдоЗМІ не наводять назву тексту, який опублікувала

Washington Post, адже навіть вона суперечить зручному для росіян меседжу: «Вони втекли від російської окупації. Тепер вони хочуть повернутися». Не наводять росЗМІ й слова американських журналістів, що цей чоловік хоче повернутися «до пазурів російських військових, звинувачених у скоєнні звірств». Ігноруються й інші «незручні» для росіян тези журналістів WP.

Споживачів роспропаганди «дбайливо оберігають» від ознайомлення з оригіналом статті – лише в одному росЗМІ було пряме посилання на неї. Натомість у переважній більшості роспублікацій лінку нема – читачі мають вірити на слово.

У статті Washington Post нема згадок про те, що жінка вирішила повернутися після так званого референдуму – натомість є докладне пояснення ситуації з цим чоловіком і його дружиною (їх звуть Антон і Настя), яке інфопомийки, авжеж, ігнорують:

«Настя переживала за маму, хотіла вивезти її з Херсона. «Вона казала: «Я хочу додому, я хочу додому», — згадував Антон. Він вважав це настільки поганою ідеєю, що відвіз її до Бучі, Ірпеня та Гостомеля: передмістя під Києвом, де російських військових звинувачували у звірствах.

«Я показав їй братські могили», — сказав він. «І я сказав їй, що це може повторитися». Настя не злякалася. Тож минулого місяця подружжя їхало потягом до Запоріжжя. Але вони не змогли повернутися додому разом; Антону сказали, що він не може її супроводжувати».

Далі видання називає причини, через які чоловіків призовного віку не випускають з України взагалі та на окуповані росією території зокрема. Звісно, росінфопомийки ці причини не називають.

У меседжах, які тиражуються роспропагандою, акцент робиться на тому, що жінка вагітна, що чоловік «був направлений у табір… для переміщених людей» – тобто, автори меседжів грають на емоціях, що є ознакою маніпуляції. Але головне в тому, що російські інфопомийки тиражують підміну понять: за причину трагедії цієї родини роспропаганда видає дії української влади. Натомість причиною є дії російської влади, яка прийняла рішення розпочати війну проти Україну, внаслідок чого була розбита ця родина. Підміна причинно-наслідкових зв’язків – це основний інструмент, яким користується росія в інформаційній війні проти України, і тут – яскравий приклад використання цього інструменту.

НАВІЩО РОСІЯНИ ЦЕ РОЗГАНЯЮТЬ?

Можна говорити про тактичну і про стратегічну задачі цієї маніпуляції/ІПСО. Тактична задача полягає в тому, щоб подати українську владу «бездушною машиною», яка розбиває сім’ї своїх громадян. Стратегічна задача – підірвати довіру до української влади.

ЩО РОБИТИ УКРАЇНЦЯМ?

Матеріал підготовлено партнерами Мережі – проектом Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг

 

//
Exit mobile version