//

Розіграш Bitcoin і гроші «кожному українцю»: чим заманюють в Telegram – Без Брехні

Розіграш Bitcoin і гроші «кожному українцю»: чим заманюють в Telegram

У мережах телеграм-каналів на Рівненщині розповсюджують повідомлення про начебто нарахування грошової допомоги українцям  від різних країн та криптобіржі Binance, а також «розігрують» біткоїни.

Наші колеги-фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили інформацію і виявилося, що допомога від різних країн виявилася ФЕЙКОМ, розіграш біткоїнів оголосили задля збільшення підписників телеграм-каналу. А у повідомленні про допомогу від криптобіржі Binance ми знайшли МАНІПУЛЯЦІЮ.

ФЕЙКИ про виплати грошей

 

У декількох рівненських телеграм-каналах нещодавно поширювали інформацію, що у зв’язку з військовою агресією рф США, Німеччина, Польща та Литва  начебто нарахують кожному українцю від 10 років 3000 гривень.

За словами фейкоробів, допомогу можна отримати лише один раз. Внизу під текстом повідомлення розміщувалися вікові групи із зазначенням років з пропозицією обрати зі списку. Звичайно, після того, як натиснути на котрусь із груп з’являється посилання на новий телеграм-канал, де про виплати нічого не сказано. Такий фейк має декілька варіантів.

Ще одне із повідомлень, яке нам вдалося зафіксувати має такий самий текст, проте обрати вже потрібно не вік, а банк. У списку зазначені провідні українські банки і, звісно, натиснувши на «замануху» ми отримуємо посилання на інший телеграм-канал.

 

Також ми зафіксували схоже повідомлення про виплати грошової допомоги українцям від ООН. Для привернення уваги навіть використали логотип організації. Ба більше, написали, що рівняни вже почали отримувати допомогу.

У тексті йдеться про те, що по 550 гривень може отримати кожна дитина і жінка і ця допомога, буцімто, не одноразова. А ще анонсують виплати від ООН для українців у розмірі 5000 грн. Для того, щоб подати заявку, потрібно перейти за посиланням на новий телеграм-канал і підписатися на нього.

 

Розіграш «крипти»

 

 

Чим тільки уже не заманюють підписників телеграм-канали! Оскільки «грошова допомога для всіх українців» – тема уже не нова, вирішили освоїти і тему криптовалюти. Зокрема, ми зафіксували декілька повідомлень про розіграш біткоїна.

У тексті автори зазначають, що розпочався офіційний розіграш одного Bitcoin і 20 призових місць отримають чималі суми. Для цього необхідно підписатися на канал «Опять Крипта» і поставити плюс у коментарях, а ще можна отримати 29 500$ за те, що станете його учасником.  Досить фантастична пропозиція, чи не так? Зважаючи на те, що умови розіграшу надпрості і ніде не зазначено, коли він розпочався і коли закінчується.

Перейшовши на зазначений канал, у прикріпленому повідомлені про розіграш,  обіцяних грошей за підписку уже не згадують, а додали лише дату, коли він завершується. Весь контент каналу і коментарі під дописами російськомовні, що насторожує.

 

Маніпуляція з криптобіржею Binance

В одному із телеграм-каналів, який охоплює і Рівненську область, наші фактчекери зафіксували повідомлення про те, що критобіржа Binance пожертвувала 1,2 млн доларів для українців.

У тексті використали цитату голови Львівської ОВА Максима Козицького, у якому йдеться про те, що допомогу у розмірі 75 доларів на місяць, яка нараховуватиметься впродовж трьох місяців, передбачена для жінок з числа ВПО (внутрішньо переміщені особи). Насамперед для матерів неповнолітніх дітей та багатодітних, людей з інвалідністю та похилого віку.

А у наступному повідомленні додали роз’яснення, як можна отримати кошти. Звісно, щоб побачити інструкцію, потрібно підписатися на інший канал.

МАНІПУЛЯЦІЯ полягає в тому, що допомогу від криптобіржі Binance наразі отримають 5 тисяч переселенців, які проживають у Львові. А область стала першою в Україні, де реалізовують такий проект. Раніше повідомлялося, що Binance запустила криптокартку для українців, які були змушені переїхати до країн європейської економічної зони через війну з росією.

ВИСНОВОК

Відслідковуючи контент у місцевих телеграм-каналах, часто можна натрапити на фейки і маніпуляції з виплатами, допомогами для українців. Телеграм-канали користуються складними фінансовими умовами, в яких перебуває уся країна у зв’язку з війною. А таким контентом найлегше заманити відвідувачів, адже тих, кому наразі потрібна фінансова підтримка, знайдеться чимало.

Матеріал підготовлено «Брехунець» в рамках співпраці Мережі протидії дезінформації

 

//
Exit mobile version