//

ШАХРАЙСЬКІ ФЕЙКИ ТА СХЕМИ – ЗЛОДІЇ ПОЧАЛИ НАЖИВАТИСЯ НА ВОЛОНТЕРСТВІ ТА БЛАГОДІЙНІЙ ДОПОМОЗІ – Без Брехні

ШАХРАЙСЬКІ ФЕЙКИ ТА СХЕМИ – ЗЛОДІЇ ПОЧАЛИ НАЖИВАТИСЯ НА ВОЛОНТЕРСТВІ ТА БЛАГОДІЙНІЙ ДОПОМОЗІ

На жаль, для деяких людей війна стала способом заробітку, шахраї вигадують нові схеми обману, щоб виманити гроші в українців. Прес-служба Національного банку України (НБУ) розповіла про головні фейокві та шахрайські схеми.

СХЕМА 1. ПОСЛУГИ ЕВАКУАЦІЇ

Аферисти пропонують послуги з евакуації та просять зробити передоплату на картку. Після отримання грошей шахраї просто зникають із зв’язку. Купуйте квитки на транспорт потрібно лише на офіційних сайтах перевізників. Якщо ж ви вирішили скористатися послугами незнайомих осіб, наполягайте на оплаті готівкою в момент відправлення транспорту, не погоджуйтесь на аванс.

СХЕМА 2. ФЕЙКОВЕ ЖИТЛО

Шахраї публікують оголошення про здачу в оренду квартир у ррегіонах, де не ведуться активні бойові дії. Після отримання передоплати аферисти вимикають телефон. Щоб не потрапити на вудку, перевіряйте орендодавців. Якщо у місті, куди ви збираєтесь поїхати, у вас є знайомі, попросіть їх особисто оглянути житло та познайомитись із власниками.

СХЕМА 3. ГРОШІ НА ЛІКУВАННЯ

Зафіксовано випадки, коли шахраї знаходять фото постраждалих людей в інтернеті та збирають гроші нібито на допомогу постраждалим. Таку інформацію розповсюджують через соцмережі. Намагайтеся не піддаватися емоціям та жертвувати гроші лише через благодійні фонди.

СХЕМА 4. САЙТИ ДЛЯ БЛАГОДІЙНОСТІ

Шахраї створюють фішингові сайти. Вони схожі на сторінки справжніх благодійних фондів, де нібито можна переказати кошти на підтримку ЗСУ. Однак насправді такі сайти крадуть паролі та реквізити платіжних карток, а також персональні дані.

Якщо ви отримали посилання на сайт благодійного фонду в месенджері, через SMS або на e-mail або побачили посилання в соціальних мережах не від офіційного джерела, не переходьте за посиланням. Краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебресурс.

Ще по темі:

//
Exit mobile version