//

ШАХРАЙСЬКИЙ ФЕЙК про те, що «Монобанк» роздає всім по 300 гривень – Без Брехні

ШАХРАЙСЬКИЙ ФЕЙК про те, що «Монобанк» роздає всім по 300 гривень

У Facebook та Telegram шахраї виманюють особисті дані українців, використовуючи брендування відомого мобільного банку monobank.

Ошуканти створюють велику кількість сторінок, на яких начебто віддають «просто так» 300 гривень кожному. Однак, щоб отримати гроші, потрібно дати номер своєї банківської картки. І хто знає, в чиї руки може потрапити інформація обманутої людини.

У службі підтримки monobank фактчекерам проєкту підтвердили, що банк нікому не роздає по 300 гривень, і закликали НЕ надавати ніяких даних шахраям. Яка схема була поширена у шахрайському фейковому вкиді – далі у матеріалі.

 

Суть шахрайства полягає у тому, що невідомі створюють фейкову сторінку в Instagram, називаючи її, наприклад, «monobank_300 grn». В описі тільки така інформація: «Monobank дарує 300 грн» та є посилання на телеграм-канал. На сторінці – тільки один допис (теж начебто про «подарунки»), або ж немає жодного. Використовують крадене брендування того ж відомого банку.

Умови для отримання «халяви» – дуже прості. Шахраї просять робити сторіс з інформацією про те, що «Монобанк» начебто роздає 300 гривень, публікувати собі та відмічати фейкову сторінку. Далі треба скинути їм номер своєї картки у дірект і «чекати виплату».

Але, як нам повідомили у monobank, ніяких грошей обманута людина не отримає, бо інформація про роздачу 300 гривень українцям від цього банку  – ФЕЙК. Ба більше, своєю активністю можна привести до шахраїв нових користувачів і поставити під загрозу безпеку їх особистих даних.

У Telegram ми нарахували мінімум сім каналів, на яких ідеться про так звані «халявні 300 гривень». У Instagram масштаби набагато більші – аж 26 практично однакових сторінок!

На кожній з них є сторіс, а це означає, що кожною сторінкою хтось займається і масштаби шахрайської схеми – величезні. Тому що, наприклад, на одній з таких сторінок було понад 90 тисяч підписників. Але під час написання цього матеріалу сторінка стала недоступною. Очевидно, її видалив сам Instagram.

ВИСНОВОК

 

Авторка: Світлана Кирилова

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи “Мережа з протидії дезінформації” проектом “Брехунець”

Ще по темі:

//
Exit mobile version