//

Шахрайський ФЕЙК про виплати «у зв’язку із складною енергетичною ситуацією в країні» – Без Брехні

Шахрайський ФЕЙК про виплати «у зв’язку із складною енергетичною ситуацією в країні»

У  мережі Facebook поширили повідомлення про начебто грошові виплати у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні. Це вже не перші подібні вкиди – шахраї швидко адаптуються до ситуації в державі і актуальних проблем громадян. Чому це черговий шахрайський фейк з натяком на фішинг і як не потрапити на гачок злодіїв – далі у матеріалі.

 

Зміст поширеної інформації про нібито допомогу наступний:

«ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ! Грошова виплата у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні, які стартували з 20.12.2022р. кожен Українець може отримати одноразову виплату у розмірі 3000 гривень. Інструкція як отримати кошти:

  1. Переходячи по адресу для отримання виплат.
  2. Натискаєте «Отримати».
  3. Авторизація в особистому кабінеті банку.
  4. Отримання виплати протягом 15-ти хвилин.

Адреса для отримання 3000 гривень», – такий фейк поширили у соцмережі.»

Публікували й «адреси» для отримання 3000 гривень (посилання для переходу начебто на сторінки українських банків): «Ощадбанк», «ПриватБанк», «А-Банк», «ПУМБ», «Райфайзен».

Для привернення уваги використовують картинку з надписом «ЄПідтримка» на фоні корпоративних кольорів застосунку.

Тепер щодо того, чому це фейк і шахрайство.

По-перше, У тексті повідомлення містяться помилки, які вказують на автоматичний переклад, скоріш за все, з російської мови на українську – «переходячи по адресу», «Українець» з великої літери.

По-друге, На офіційних сторінках жодного із вказаних банків не міститься офіційного підтвердження, що такі виплати існують. А враховуючи, що це мають бути масштабні програми, то певна рекламна або інформаційна компанія має проводитися. Проте вона відсутня, що говорить про недостовірність інформації.

Також викликають сумнів URL-адреси сайтів зазначених банків. Перевірка показала, що вони суттєво відрізняються від справжніх! До прикладу, посилання на справжню сторінку Приват24 – next.privat24.ua, фейкова сторінка – next24.pay-xec.me. Аналогічно не відповідає правильному написанню URL-адреса «Ощадбанку», «Райфайзенбанку».

По-третє, при переході за запропонованими посиланнями потрібно вводити особисті дані. Наприклад, у фейковому застосунку  «ПриватБанку» потрібно ввести номер картки і інші дані, а посилання немає нічого спільного з офіційною сторінкою банку. Можна зробити висновок, що шахраї займаються не тільки поширенням чергового фейку, але й фішингом (вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих, або неуважних користувачів мережі персональних даних).

По-четверте, у фейковому застосунку зазначено «отримання коштів від іншого користувача «Ощадбанку», «Приват24». Проте, що це за сторона – хто такий інший користувач – не вказано і не зрозуміло.

П’ятий момент. Якщо мова йде про грошову допомогу від держави у рамках певних програм, то усі такі виплати здійснюються через застосунок «Дія», а про саму програму офіційно оголошують і сповіщають, ведуть роз’яснювальну роботу. Про програму підтримки у зв’язку із енергетичними проблемами в країні, офіційні державні органи не оголошували.

ВИСНОВОК

Ми вкотре застерігаємо наших читачів ретельно перевіряти інформацію про виплати коштів на офіційних сайтах державних установ, або сторінках банків. Для того, аби не бути ошуканими, ні в якому разі не можна переходити за підозрілими посиланнями й надавати свої особисті дані. 

Повідомлення про те, що кожен українець може отримати 3000 гривень у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні – ФЕЙК! А зазначені посилання на так звані застосунки банків для отримання фейкових виплат – чергове ШАХРАЙСТВО.

 

Матеріал підготовлено ресурсом «Брехунець» в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

Авторка. Вікторія Телечук

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version