//

Шахрайський фейк про збір коштів для 93-ї ОМБР, який поширили на бланку Дніпропетровської адміністрації – Без Брехні

Шахрайський фейк про збір коштів для 93-ї ОМБР, який поширили на бланку Дніпропетровської адміністрації

Ми вже неодноразово у своїх публікаціях викривали шахрайські фейки про благодійні акції, гуманітарні заходи, збір коштів про допомогу, або фейки, що поширювалися у вигляді сфальсифікованих документів. Цього разу шахраї і фейкороби використали одразу два прийоми – поширили вкид про збір гуманітарної допомоги, сфабрикувавши документ на банку Дніпропетровської обласної адміністрації. Про це далі у матеріалі.

 

У мережі поширився нібито лист від імені і за підписом голови адміністрації області Валентина Резніченко у якому містився заклик про збір коштів на допомогу 93-тій ОМБР.

Вранці 16 вересня начальник військової адміністрації Дніпропетровської області Валентин Резніченко сам спростував цей фальсифікат у повідомленні на своїй сторінці у мережі Facebook:

«Ми ніколи і нікому не пишемо таких листів. Це шахрайство.

Творців цих мерзенних підробок уже затримано. Сподіваюся, на них чекає суворе покарання.

Підприємці! Не ведіться на такі безсоромні махінації. Ретельно перевіряйте всі послання, які отримуєте. Негідники інколи підіймають голови. Не давайте їм шансу. Вони мають стояти біля ганебної стіни. Давайте усі разом їм у цьому допоможемо.

Війна йде за нашу честь та гідність. І вона не тільки на фронті. Вона всередині кожного з нас. Ця гидота – такий же ворог нашої країни, як і ті, проти яких стоїмо на полі бою… Немає слів… Будьте пильними. Бережіть себе». http://surl.li/dappd

Цей лист дійсно отримали деякі підприємці області. У листі міститься запрошення долучитися до «гуманітарної допомоги ЗСУ». Зокрема вказується, що 93-тя ОМБР нібито потребує GPS-навігаторів, далекомірів, приладів нічного бачення, тепловізорів, квадрокоптерів тощо. Далі в листі вказуються реквізити, на які можна переказати кошти.

Лист розміщений на офіційному бланку облдержадміністрації, підробка досить вправна. Але на офіційній Facebook сторінці 93-тя ОМБр Холодний Яр нема жодних згадок про збір коштів на перелічені потреби. http://surl.li/dapow

Також не вдалося знайти оголошень про такий збір у мережі Інтернет.

Крім цих аргументів, які спростовують фальсифікований документ, слід звернути і на зміст листа. Так, на перший погляд здається, що його контекст виглядає правдивим. Але! Для надання більшої ваги зверненню та додаткового елементу правдивості, шахраї у листі пишуть, що зверненні про допомогу нібито адміністрація керується аж двома законами: ст. 14 «Законом про оборону» та про «Введення військового стану». Але ці закони не регламентують збір благодійної допомоги ні цивільним, ні військовим. Їх зміст зовсім про інше.

До того ж вкрай нетипово для ділового листування виглядають заключні тези про те, що такі дії «узгоджені з Президентом України. Бо наша країна – це Україна». Збір допомоги воїнам окремої бригади (при всій повазі до їх мужності і героїзму) – це не рівень узгодження Президента. До того ж, якщо щось і узгоджується з вищими особами держави, то як правили у діловодстві прийнято писати інакше – у тілі самого листа (а не в кінці незрозумілою ремаркою) та супроводжувати це фразами на кшталт: «виконуючи доручення/розпорядження», або «за узгодженням з органом «Х», доводимо до вашого відома (чи звертаємося до вас з пропозицією
проханням і т. ін.).

То ж будьте пильні, довіряйте лише офіційній інформації та уточнюйте все, що викликає навіть найменшу підозру! Особливо якщо це стосуються акцій допомоги цивільним або військовим.

Матеріал підготовлено партнером Мережі – проектом Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг

//
Exit mobile version