//

Шахрайська маніпуляція: українців знову заманюють виплатами від ООН – Без Брехні

Шахрайська маніпуляція: українців знову заманюють виплатами від ООН

Українців знову тероризують розсилкою, яка повідомляє, що ви отримали переказ western union від впп оон mtcn. Останніми днями скріншот подібного SMS-повідомлення активно «гуляє» різними інтернет-спільнотами, зокрема «мамськими» групами, де серед підписників – переважно жінки.

 

Отже, що поширюють у групах? Інтернетом «гуляє» скріншот, на якому йдеться про те, що людина отримала переказ Western Union від ВПП ООН. Також у SMS є нібито спеціальний номер грошового переказу (MTCN), країна-відправник (Італія) і компанія, яка «відправила» кошти (WFP). В одній із версій смс користувачу повідомляють, що він отримав 8880 гривень. Розберемося, чи справді українці отримують такі виплати від ООН і як це відбувається.

ВПП (тобто Всесвітня продовольча програма) справді існує. Це гуманітарна організація ООН, яка надає допомогу у вигляді грошових переказів, ваучерів (сертифікатів) або продуктів харчування постраждалим внаслідок війни українцям (у першу чергу ВПО). Допомога надається за цільовими критеріями, які ухвалили спільно з Мінсоцполітики України. Про це детально розповідають на сайті програми. http://surl.li/bzdva

Але, як ми вже неодноразово наголошували, такі виплати недоступні геть усім українцям, а лише певним категоріям, що визначає Мінсоцполітики.

Хто ж може отримати виплату від ВПП ООН?

Це особи із цільового списку, який надається Міністерством соціальної політики України та місцевими органами влади, які опікуються реєстрацією внутрішньо переміщених осіб. Тому масове поширення подібних скріншотів – щонайменше невиправдане. Адже якщо людині призначена грошова допомога, вона отримає SMS із MTCN-кодом на ВЛАСНИЙ телефон.

Якщо немає мобільного телефона, треба ввести свої дані на сайті програми та отримати код банківського переказу у паперовому вигляді на поточну адресу проживання.

Як отримати виплати ВПП ООН?

Прийти у найближче відділення Western Union або партнерського банку, взяти з собою MTCN-код разом із діючим посвідченням особи (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, або інший офіційний документ). Працівники банку перевірять відповідність із ім’ям та прізвищем, вказаними у цій формі і далі можна буде отримати готівку. У Приватбанку виплату можна зарахувати одразу на картку. http://surl.li/cvyfp

Скільки грошей можна отримати?

Якщо людина відповідає критеріям вищезазначеної програми, вона може отримати переказ у розмірі 2220 гривень на особу, максимум до 6660 гривень на сім’ю. А це аж ніяк не 8880 гривень, які ми бачили на одному зі скріншотів. Тож закрадаються сумніви у правдивості того, що зараз масово поширюють у «мамських» групах.

На сайті програми наголошують, що вся гуманітарна допомога є БЕЗКОШТОВНОЮ. Для отримання грошової допомоги від ВПП ООН не потрібно проводити жодних оплат. Ніхто не має права вимагати гроші, товари чи послуги в обмін на гуманітарну допомогу.

ВИСНОВОК

Українці справді можуть отримати допомогу від ВПП ООН, однак не всі. Доступність такої допомоги можна перевірити на сайті програми. http://surl.li/cvyfq

Скріншоти, які останніми днями активно «розносили» соцмережами, можуть бути підробленими, бо на одному з них ми знайшли невідповідність суми грошової виплати, або ж розсилка просто-напросто шахрайська.

Також цей метод можуть використовувати адміністратори спільнот у соцмережах, щоб збільшити активність та кількість коментарів. Адже тема виплат зараз на слуху і цікавить багатьох українців. Чимало з них вже отримували подібну грошову допомогу і діляться своїм досвідом у коментарях.

Не реагуйте на подібні «вкиди» і шукайте інформацію про виплати тільки в офіційних та перевірених джерелах. У соцмережах грошей точно не роздають.

 

Авторка: Світлана Кирилова

//
Exit mobile version