//

Що насправді сказав посол Польщі у Франції про «участь» країни у війні в Україні, та маніпуляція пропаганди – Без Брехні

Що насправді сказав посол Польщі у Франції про «участь» країни у війні в Україні, та маніпуляція пропаганди

Російській пропаганді дай тільки найменший привід і вона підхопить і викрутить зміст слів чи подій у потрібний собі сенс. Так сталося із заявою посла Польщі у Франції Яна Емерика Росцішевського в ефірі французького телеканалу LCI з приводу «участі» Польщі у війні проти рф.

 

Після виступу і заяви посла Польщі, російські топ-видання одразу розігнали «сенсацію» із відповідними клікбейтними заголовками, які демонстрували наміри Польші вступити у війну проти росії:

Тобто маніпулятивно створюється картинка, що ось-ось польські війська перетнуть кордон з Україною і опиняться під Бахмутом, Авдіївкою, Пологами, на Херсонщині.

Правда, деякі так звані медіа роблять обмовку, що є умова такого вступу, мовляв, якщо Україна – «не виграє» / «програє» / «зазнає поразки». Але то вже «дрібниці» пояснень, які, як правило, після клікбейтних заголовків ніхто не читає.

Також роздмухувати «загрозу» взялися і телеграм-помийки пропагандистів  на кшталт того ж соловйова у стилі – «а ми ж вам казали!» Нагадаємо, що наратив про тисячі польських найманців у ЗСУ, про польські екіпажі танків Леопард-2, про те, що західні області таємно віддані Польщі для тихої окупації в обмін на військову допомогу – поширюються пропагандистами з перших днів повномасштабного вторгнення.

Що ж насправді сказав посол Яна Росцішевський, що так збентежило пропагандистів?

«Це не НАТО, це не Польща, це не Словаччина збільшують тиск, це росія, яка напала на Україну, це росія, яка захоплює території, це росія, яка вбиває людей, це росія, яка викрадає українських дітей… Отже, або Україна захистить себе, або, якщо ні, то ми будемо вимушені вступити у цей конфлікт, тому що наші головні цінності, які були основою нашої цивілізації, нашої культури будуть у небезпеці. Тому у нас не залишиться іншого вибору, окрім як вступити у конфлікт», – заявив посол.

Тобто мова про вступ у війну на босі України сьогодні і зараз не йде. Це міркування на перспективу. Це міркування на випадок, коли – хай навіть теоретично – російські війська опиняться на кордонах Польщі.

Далі було додаткове роз’яснення польского дипкорпусу для особливо істеричних.

«Прослуховуючи всю розмову, можна зрозуміти, що не було оголошення про пряму участь Польщі в конфлікті, а лише попередження про наслідки невдачі України – можливість нападу або втягнення у війну рф послідовних центральноєвропейських країн – балтійських держав і Польщі», – підкреслили у посольстві.

У представництві Польщі наголосили, що на тлі можливої загрози для Європи з боку кремля необхідно й далі підтримувати Україну в її боротьбі проти російських загарбників.

Тож можемо констатувати, що істерика пропагандистів на тлі заяви польського посла у Франції – не більше ніж маніпуляція.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Інтент” в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

Ще по темі:

//
Exit mobile version