//

Що не так з мапою від німецького Bild про плани нападу Росії на Україну – Без Брехні

Що не так з мапою від німецького Bild про плани нападу Росії на Україну

На тлі накопичення російських військ на кордонах України та низки інформаційних провокацій в останні два тижні, в західних ЗМІ почали з’являтися публікації так званих «планів» вторгнення. Так 3 грудня публікацію з аналізом ситуації на кордонах нашої держави зробило видання The Washington Post. У матеріалі були використані супутникові фото, які демонстрували розміщення російських військ та мапа. На ній достатньо узагальнено позначалися райони накопичення збройних формувань РФ. Буквально навздогін американським колегам, видання з Німеччини Bild 4 грудня публікує свій матеріал про ту ж саму ситуації і – звичайно мапу. На відміну від варіанту The Washington Post, більдівська мапа просто підірвала мережу своєю деталізацією, викликавши як бурхливу серйозну полеміку, так і хвилю мемів і саркастичних оцінок.

Проте, слід подивитися на інформацію від Bild під іншим кутом – як би не коментували цю мапу – негативно, з гумором, з панікою, а інформація, як то кажуть, – зайшла. Для маніпулятивного вкиду це саме те, що треба. Але ми забігли трохи наперед. З мапою від німецького видання все не зовсім так, як здається. Пояснимо що саме не так і в чому полягає маніпуляція.

 

 Те, що одразу впало в око користувачам мережі і на чому було наголошено – позначення міста Львів як – Лемберг. Так, у 1772 році Австрійська імперія стала володіти містом і згодом Львів було перейменовано у Лембер. Але це не єдина незрозумілість на даній мапі.

Різний принцип написання міст

І так, Львів позначено старою назвою, яка почала використовуватися майже 240 років тому. Тобто це один формат «позначення» географічних назв на мапі, хоча і дуже дивний.

Трохи нижче на мапі можна побачити – Czernowitz. Вгадується назва міста Чернівці. Але вона написана в німецькому варіанті, що можна елементарно перевірити навіть на звичайному google-перекладачі. Тобто маємо другий формат позначення географічних назва.

Крім цих двох на мапі ще з два десятки українських міст, але їх назви написані у форматі прямої транскрипції латиницею з урахуванням особливостей німецької мови. Це вже третій варіант написання географічних назв.

Звичайно, що в адекватному варіанті картографування таке різноманіття неможливе. Все це нагадує кумедні мапи з голлівудських фільмів про СРСР або Росію на кшталт із стрічки «День Незалежності»:

Тобто перед нами:

Чому на карті обласні і районні центри?

 Ще один дивний момент, на який варто звернути увагу – на карті позначено 14 обласних центрів України (включно з Луганськом, Донецьком,) та головним містом українського Криму – Севастополем. В той же час, поміж обласних центрів чомусь фігурують районні центри – Коростень, Умань, Біла Церква, Кременчук, Нікополь, Сєвєродонецьк та Маріуполь.

Логіка в такій «географії» відсутня абсолютно. Навіть в деяких з областей, на які нібито націлені «стріли» російської агресії, не позначені їх обласні центри, хоча за логікою мали б.

З натяжкою можна було б зрозуміти появу на карті таких райцентрів як Коростень і Умань – по ним проходить умовна лінія, на якій планують «перепочити» російські війська. Або таких як Маріуполь, Сєвєродонецьк, Кременчук – бо мають певну стратегічну цінність. Але з обох варіантів випадає Біла Церква і Нікополь. До того ж, якщо застосовувати таку логіку – стратегічна цінність та лінія зупинки –  то на мапі мали б бути ще з десятка два-три районних центрів у різних областях. Та їх немає.

Тому вибір обласних і районних центрів на мапі схоже має рандомний характер. Над метою такого вибору можна поміркувати:

Де літаки, гелікоптери,  ракети і… піхота?

Ну і на останок – трохи про гру у солдатики. «Стратеги» показали на мапі позначки певних родів військ – морські сили, артилерія, танки, десант. Чудово. Неозброєним оком видно, що домінуюча превага за танками – обліпили кордони України, як хмара мух. Деінде лиш поодинокі позначки десанту, артилерії (чомусь тільки з кримського напрямку, хоча у 2014-2015 роках артилерія росіян гатила із-за кордону аж гай шумів), кораблів.

Ну добре, танки так танки. Але питання – де авіація? Літаки і гелікоптери? Де ракетні війська? Де, в решті-решт, звичайна піхота? Танки без підтримки мотострілецьких підрозділів (це і є піхота тільки моторизована) не воюють. Це аксіома!

Як і аксіома – використання авіації, ракетного тактичного і стратегічного озброєння у фронтових операціях такого масштабу. А як зазначили військові експерти у аналізі, що зробило видання «Новое время», подібний сценарій, що подає мапа – це операції не тільки фронтового, а міжфронтового масштабу, тобто взаємодія декількох фронтів. При всій неповазі до російського військового керівництва, не використовувати одні з ключових стратегічних переваг – авіацію і ракетні війська – вершина безглуздя.

Якщо не заглиблюватися у військові стратегії, то мапа відтворює стереотип ще радянських часів (який, перекочував і на російську воєнщину) , що танки СРСР за три доби дійдуть до Ла Маншу. І що саме танки було і є головною ударною силою. Досвід бойових дій у світі останніх десятиліть показує абсолютно іншу картину. До того ж, розвідки США та України у своїх аналізах з приводу накопичення російських військ на кордоні України, оперують таким терміном як батальйонно тактична група. А це дещо інше за своїм складом, якісними та кількісними показниками ніж “танкові клини”.

ВИСНОВКИ

– вплинути на емоції найбільш чутливої частини громадян (в першу чергу України), посіяти панічні настрої;

– за показною недолугістю плану нападу на мапі, створити викривлений образ ворога-ідіота, який лізе як бик на ворота, ворога, який постає таким собі посміховиськом і до якого можна ставитися зневажливо, мовляв, та ми тих москалів одними вилами здолаємо;

– приспати пильність та створити оманливу впевненість у передбачуваності дій ворога, спрямувавши думки сторони, що обороняється у зовсім інший бік;

– змусити супротивника нервувати, бути у постійній напрузі розпорошувати стратегічні сили на різні напрямки, які можуть так ніколи і не «зіграти»;

– навпаки – створити картину могутності сторони, що нападає, продемонструвавши (принаймні на мапі) впевненість у можливостях здійснювати грандіозні задуми, безглуздості спротиву чи направлення допомоги від союзників.

 PS. Як бачимо, варіантів мети вкиду може бути безліч. Але ключове залишається незмінним – будь-яка реакція (крім адекватної) грає на руку тим, хто стоїть за цією маніпулятивною інформаційною операцією.

 

Автор. Олександр Гороховський

//
Exit mobile version